Arkadiusz Czapla
Kontakt:
e-mail : Napisz do mnie
GG : 4974783


SEO Stats powered by MyPagerank.Net
Blog > Komentarze do wpisu

Dieta przy wirusowym zapaleniu wątroby i dieta przy stłuszczeniu wątroby



Zalecenia dietetyczne przy wirusowych zapaleniach wątroby



Osoby chore na wątrobę niezależnie od rodzaju wirusa (A, B czy C), powinny bezwzględnie stosować dietę lekko strawną. Specyficzny reżim dietetyczny zaleca się w ostrym zapaleniu wątroby, zwłaszcza przy dużym zażółceniu oczu i skóry. Dlatego, że przy żółtaczce pacjenci są hospitalizowani, dietę ustalają lekarz prowadzący i dietetyk.

Zazwyczaj podaje się 4–5 niewielkich posiłków, złożonych z potraw gotowanych albo duszonych. Całkowicie należy usunąć z jadłospisu mięso tłuste, boczek, margaryny, sery żółte, smalec, słoninę, ciasta i wszelkie dania smażone. Eliminuje się także wzdymające warzywa, a pozostałe zaleca się gotować i rozdrobnić lub podawać w postaci puree. Pieczywo dozwolone jest tylko czerstwe, jasne. Owoce należy gotować i przecierać. Jeżeli choremu nie szkodzą surowe, wówczas podaje się je w niewielkich porcjach.


Z takich owoców, jak jabłka, morele, brzoskwinie należy usunąć skórę, a jagody i maliny przetrzeć. Należy jednak przestrzegać, aby były dojrzałe, niekwaśne i nie zawierały tzw. komórek kamiennych. Gruszki są bezwzględnie przeciwwskazane.

Po powrocie chorego do domu, dietę można nieco złagodzić. Również mniej restrykcyjną dietę zaleca się chorym na WZW typu B i C o łagodniejszym przebiegu. Nie należy jednak zbyt szybko wzbogacać jadłospisu o kolejne produkty i potrawy, bo wątroba regeneruje się długo, co najmniej 6 miesięcy, a bywa, że dolegliwości są odczuwane przez chorych nawet przez rok, jeśli uszkodzenia poczynione przez wirus były duże.

W jadłospisie należy uwzględnić pełnowartościowe białko zwierzęce (twarożki, chude gotowane mięso, chude ryby, mleko, kefir, jogurt, gotowane jajka), bowiem jest ono niezbędne do regeneracji miąższu wątroby. Jednak nie należy dostarczać go w nadmiarze. Nadal zabronione są tłuszcze zwierzęce, z wyjątkiem masła i niewielkiej ilości słodkiej śmietanki, a także gotowana i surowa kapusta, groch, fasola, soja, i kwaśne owoce, potrawy smażone, odgrzewane. Nie należy używać ostrych przypraw. Podczas wprowadzania nowych gatunków pieczywa, zwłaszcza razowego, należy zachować ostrożność.

Ponieważ wszystkie leki podawane doustnie, przechodzą przez wątrobę, a niektóre z nich działają na ten narząd toksycznie, należy przyjmować medykamenty tylko wtedy, kiedy jest to konieczne. Osoby ze schorzeniami wątroby powinny bezwzględnie informować o tym fakcie lekarzy, by uzyskać leki najmniej szkodliwe dla chorego narządu.

Po wirusowym zapaleniu wątroby w diecie rekonwalescenta istotne są warzywa, tak jednak dobrane i przyrządzone, aby nie wywoływały niepożądanych dolegliwości. Zaleca się spożywanie zielonej sałaty, marchwi, selera, pietruszki, pomidora bez skórki, cykorii, dyni, buraków. Należy je gotować, a w pierwszym okresie w celu ułatwienia trawienia dodatkowo przetrzeć albo drobno posiekać.

Zalecenia dietetyczne przy stłuszczeniu wątroby

Duże znaczenie w leczeniu stłuszczenia ma racjonalne odżywianie. Jeśli będziesz się stosował do poniższych zaleceń, wątroba po pewnym czasie zużyje nadmiar tłuszczu i wróci do dawnej sprawności. Oto kilka podstawowych zasad:

¨ wyeliminuj z codziennego jadłospisu produkty tłuste, a szczególnie tłuszcze zwierzęce, ciasta z kremem, kruche i francuskie. W ciągu tygodnia zjadaj tylko 2–3 małe porcje niezbyt słodkich deserów,

¨ posiłki powinny być lekko strawne, bogate w warzywa i mało słodkie owoce, a także powinny zawierać odpowiednią ilość białka. Zalecane jest spożywanie 1–2 porcji produktów mięsnych, białego sera i 2 szklanek mleka, które można zastąpić jogurtem lub kefirem,

¨ przy otyłości należy skorygować dietę, aby chudnąć powoli, najlepiej 2–3 kg, maksymalnie - 4 kg miesięcznie,

¨ całkowicie zrezygnuj z alkoholu.

W chorobach wątroby i dróg żółciowych dietę stosuje się długo. Dlatego też posiłki powinny być szczególnie smaczne i pełnowartościowe. Należy pamiętać, że niedobór białka i witamin obniża odporność organizmu, a brak oleju ma niekorzystny wpływ na nasze zdrowie.

piątek, 27 marca 2009, zdrowieuroda



TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2013/10/03 17:41:57
Very useful information.