Arkadiusz Czapla
Kontakt:
e-mail : Napisz do mnie
GG : 4974783


SEO Stats powered by MyPagerank.Net
Blog > Komentarze do wpisu

Jak dbać o wątrobę i woreczek żółciowy?

Wątroba i woreczek żółciowy



Wiemy już, że choroby wątroby, ze względu na funkcje, jakie pełni ten ważny narząd, mogą mieć poważne konsekwencje dla całego organizmu. Wątroba jest szczególnie narażona na zatrucia, między innymi wynikające ze spożywania nadmiernej ilości leków. Innymi przyczynami chorób wątroby są także wirusy i pasożyty. Powszechnie uznaje się, że dieta jest jednym z filarów zarówno profilaktyki, jak i leczenia chorób wątroby.

Najlepszą bronią w walce z wieloma chorobami i zagrożeniami dla zdrowia wątroby jest profilaktyka w postaci higieny osobistej, odpowiedniej diety i szczepień ochronnych.

Najogólniej można powiedzieć, że jeżeli cały nasz organizm i wątroba funkcjonuje prawidłowo, to celu utrzymania wątroby w dobrej formie musimy zadbać o odpowiednie odżywianie, ograniczenie stresu i prowadzenie w miarę możliwości zdrowego i higienicznego trybu życia. Polecane są także szczepienia przeciw zakażeniom wirusowym A i B. Przeciwko zakażeniu typu C nie ma jeszcze szczepionki.


Aby zrozumieć, jak należy dbać o wątrobę, należy przeanalizować czynniki, które są szczególnie niebezpieczne dla komórek wątroby.

¨ Wątroba na skutek zatrucia toksynami o różnym pochodzeniu może ulec poważnym uszkodzeniom. Do silnie hepatoksycznych środków zalicza się: nitropropan, metale ciężkie, środki ochrony roślin, czterochlorek węgla, fosfor, chloroform, niektóre środki konserwujące. W tym przypadku niemałą rolę odgrywa wzrastające skażenie środowiska, w którym współcześnie żyjemy, oraz coraz powszechniejsze stosowanie różnych związków chemicznych w uprawie roślin i w przemyśle spożywczym.

¨ Zakażenia wirusowe są czynnikami, które mogą przez lata pozostać niezauważone i sukcesywnie niszczyć wątrobę. Współcześnie za najgroźniejsze dla hepatocytów uważa się wirusy RNA: HAV, HCV a także wirusy DNA: HBV, CMV, EBV, HSV.

¨ Groźne uszkodzenia wątroby może powodować stosowanie, zwłaszcza nieumiejętne, niektórych leków lub pojawienie się interakcji pomiędzy poszczególnymi preparatami, alkoholem lub narkotykami. Typowym lekiem bezpiecznym terapeutycznie, który po przedawkowaniu może stanowić zagrożenie dla hepatocytów jest paracetamol. Przykładem leków zawierających paracetamol są Panadol, APAP, Codipar oraz wiele preparatów złożonych, np. Gripex, Fervex. Przekroczenie dawek maksymalnych powoduje pojawienie się ognisk martwiczych w tkankach wątroby. Natomiast pochodne kwasu acetylosalicylowego, takie jak Aspiryna, Polopiryna, Upsarin, nie stanowiące zagrożenia dla wątroby u osób dorosłych, z kolei stosowane u dzieci do 12 roku życia powodują niebezpieczeństwo groźnych dla życia powikłań. Trzeba także wymienić inne leki, których niewłaściwe stosowanie może spowodować uszkodzenia wątroby. Należą do nich: niektóre cytostatyki (np. metotreksat), witamina A, diclofenac. Warto też wspomnieć, że statystycznie kobiety są bardziej wrażliwe na uszkodzenia polekowe niż mężczyźni.

W Stanach Zjednoczonych przedawkowanie paracetamolu stanowi drugą co do częstości przyczynę zgonów spowodowanych zatruciami polekowymi.

¨ Przewlekłe nadużywanie alkoholu etylowego lub nadmierne jego spożycie powoduje alkoholowe stłuszczenie wątroby, alkoholowe zapalenie wątroby i alkoholową marskość wątroby, a co za tym idzie – również obniżenie sprawności układu odpornościowego. Etanol metabolizowany jest przeważnie w wątrobie, a jego toksyczny metabolit, aldehyd octowy, niszczy błony hepatocytów oraz obniża nieswoistą odporność immunologiczną organizmu.

¨ Zjawiskiem szczególnie niebezpiecznym i dość częstym w Polsce jest zatrucie grzybami, a zwłaszcza muchomorem sromotnikowym (Amanita phalloides). Zatrucie takie często kończy się silnym uszkodzeniem wątroby albo śmiercią.

Ciężkie zatrucie wątroby zagraża zgonem! Ciężkie uszkodzenie nadmiarem toksyn pokarmowych lub polekowych wątroby jest możliwe – pomimo niezwykłych możliwości wątroby odtruwania ustroju z toksyn i samoregeneracji. Tego typu zagrożenie stanowi zjedzenie muchomora sromotnikowego zawierającego zabójczą dla wątroby truciznę. Lista trucizn powodujących duże i nieodwracalne uszkodzenia wątroby jest długa. Spowodowana silnym zatruciem utrata zdolności neutralizacji toksyn oznacza zgon w ciągu kilkunastu godzin, wskutek ogólnego zatrucia organizmu!

¨ Rozległe uszkodzenia wątroby mogą być spowodowane przez zakażenia bakteryjne, a także przez pierwotniaki i robaki wywołujące robaczyce.

¨ Wraz ze wzrostem przemytu pojawia się coraz więcej nowych, często bardzo niebezpiecznych substancji. Narkotykiem silnie uszkadzającym wątrobę jest kokaina, która dodatkowo nasila hepatotoksyczność alkoholu.

¨ Niebagatelne znaczenie przy uszkodzeniach wątroby mają także czynniki genetyczne (np. niedobór poszczególnych enzymów) lub czynniki metaboliczne związane z takim chorobami, jak cukrzyca, dna, porfiria i inne.

Czego należy szukać w diecie, aby uniknąć chorób wątroby i pęcherzyka żółciowego? 

Przede wszystkim dieta musi ułatwiać pracę układu trawiennego. Dieta musi być bogata w witaminę C oraz kwas foliowy (owoce cytrusowe, warzywa o ciemnozielonych liściach), a także produkty zawierające witaminę B12 (wątróbka, ryby). Przeważać powinny w niej potrawy gotowane (głównie warzywa), kiszonki (ogórki). Posiłki nie mogą być odgrzewane, należy je przygotowywać ze świeżych składników.

Czego należy unikać? 

Należy ograniczyć spożywanie alkoholu i nadmiernej ilości leków. Właśnie skutkiem ubocznym ich działania są uszkodzenia wątroby. Dbając o wątrobę, należy zrezygnować ze smażonych mięs, potraw typu fast-food, świeżego pieczywa oraz dużej ilości słodyczy.

Należy pamiętać o kontroli cholesterolu, ponieważ jego wysoki poziom stwierdzany w surowicy krwi może prowadzić do chorób dróg żółciowych i pęcherzyka oraz wątroby, a także poważnych schorzeń układu krążenia (miażdżycy tętnic wieńcowych). Cholesterol odkłada się bowiem w drogach żółciowych i w ścianach tętnic i przyczynia do ich zgrubienia i zwężenia ich światła. Wykonanie pierwszej kontroli cholesterolu zaleca się około 20 roku życia i jeżeli jego poziom jest prawidłowy, badanie powinno się powtarzać co 5 lat.

Czego należy szukać w diecie?

 Poziom złego cholesterolu obniża spożywanie morskich ryb zawierających kwasy omega-3. Poziom dobrego cholesterolu, który chroni naczynia krwionośne, podwyższa pełnoziarniste pieczywo, otręby, surowe oraz suszone owoce i warzywa. Pomocna jest również żywność funkcjonalna, taka jak margaryny ze sterolami roślinnymi i czerwone wino. Codziennie wypijany kieliszek wina (ok. 125 ml) obniża ciśnienie i podnosi poziom dobrego cholesterolu. Zawarte w winie fenole zapobiegają tworzeniu się złogów cholesterolowych.

Czego należy unikać? 

Przede wszystkim produktów zawierających nienasycone kwasy tłuszczowe trans, powszechnie stosowane w przemyśle cukierniczym. Tak więc powinno się zrezygnować ze spożywania wyrobów cukierniczych i czekolady. Należy także ograniczyć, a jeżeli to możliwe wyeliminować, tłuste mięsa i wędliny oraz pełnotłuste produkty mleczne.

Autor: Joanna Rokgruik



Podobne wpisy:


Jak stosować Gynostemmę?

Lecznicze działanie Gynostemmy w świetle badań

Gynostemma - Ziele nieśmiertelności
Choroba refluksowa przełyku - Co to jest refluks?
czwartek, 26 marca 2009, zdrowieuroda



TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2013/10/02 19:13:31
Very useful information.