Zdrowie i uroda.... artykuły, porady, ciekawostki...
Blog > Komentarze do wpisu

Jak przejść na wegetarianizm ?



Oto poradnik dla wszystkich zainteresowanych praktycznymi aspektami szeroko pojętego wegetarianizmu.



Znajdziesz tu mnóstwo informacji dotyczących codziennego i odświętnego jedzenia. Nie mogliśmy napisać o wszystkim, więc wybraliśmy kilka, naszym zadaniem kluczowych zagadnień. Jedne z nich mogą wydawać się banalne, inne bardzo ciekawe, a niektóre wręcz kontrowersyjne - to zależy od czytelnika. W tej książce zawarte są tematy często poruszane przez innych autorów, oraz sprawy na ogół traktowane jak tabu. Na pewno będziesz z niej wielokrotnie korzystać.


Wegetarianizm w praktyce
Przeciętnemu współczesnemu człowiekowi jest coraz trudniej dostatecznie orientować się w sprawach dotyczących żywienia. A przecież ta sfera stanowi jeden z najważniejszych aspektów naszego życia. Wszystkie definicje życia podkreślają, że jest ono nieustannym procesem przemiany materii1. Każdy organizm, od drobnoustrojów do człowieka, aby żyć potrzebuje energii.

1 Tutaj nie wdajemy się w skomplikowane definicje biologiczne, filozoficzne, czy religijne.

W zasadzie wszystko, co organizm wchłania i przetwarza, można nazwać jego pożywieniem. Dla człowieka szczególne znaczenie ma odżywianie się w formie, po prostu, codziennego jedzenia i picia. W ten sposób dostarczamy naszemu ciału niezbędnych składników do jego regeneracji i transformacji. Statystyczna osoba rocznie zjada prawie tonę żywności, z czego prawie połowa jest zbędnym i szkodliwym balastem. Człowiek bez picia może wytrzymać 2 - 4 dni, bez jedzenia przestaje żyć po 7 - 10 dniach2. Pomijając specjalne sytuacje (niektóre choroby, chwilowy priorytet „wyższych” zadań, świadoma głodówka), powinniśmy codziennie jeść oraz pić. I tak czynimy.

2 Mamy na myśli przeciętnych ludzi, przebywających w normalnych Sytuacje ekstremalne zmieniają wymienione liczby, jak zwykle.

Wszyscy nieustannie kupujemy albo dostajemy coś do jedzenia. Niewielu szczęśliwców może samemu i dla siebie wytwarzać żywność. Jeśli tak się zdarza, nigdy to nie dotyczy wszystkiego. Nawet tak zwani samowystarczalni rolnicy kupują wiele gotowych produktów spożywczych, nie wspominając o dodatkach, które są potrzebne do wyprodukowania „swojskiej” żywności. We współczesnym świecie jesteśmy otoczeni przez ekspansywny przemysł spożywczy wsparty interesami handlowców, reklamami – i modą, którą sami tworzymy. Co jakiś czas, pojawia się wieść (sensacyjna plotka), że taki to a taki produkt jest super „zdrowy”, wręcz leczy prawie wszystkie schorzenia3.

3 Gruntowne zbadanie tego zagadnienia mogłoby stanowić podstawę pasjonującej pracy z zakresu socjologii zdrowia.

Oczywiście owa „rewelacyjna” wiadomość jest podparta wycinkiem z jakiejś gazety, albo nazwiskiem popularnej osoby (aktor, sportowiec, polityk). Rozgłasza się więc, że znany przez wszystkich (najczęściej z telewizji) pan X, wcześniej uporczywie cierpiący na jakąś chorobę, po kuracji na przykład marchewką albo melonami, wyzdrowiał. I ludzie zaczynają kupować więcej marchewki albo melonów; przez jakiś czas. Później o tym zapominają (zwykle szybko) i… zaczynają jeść więcej na przykład kaszy jaglanej, bo ona pomogła chorej pani Y. Istnieje również odwrotna strona tej kwestii. Nagle pojawia się informacja, że w takich to a takich ciastkach jest zawarty trujący składnik. I ludzie przestają kupować „złe” ciastka; przez jakiś czas.

„Jeśli chcecie Państwo uchodzić za „quanty”, „trendy”, „jazzy”, czyli mówiąc po polsku, chcecie „być na czasie” konsumujcie tak zwaną „zdrową żywność”, czyli niekonserwowane, niepasteryzowane, niebarwione sztucznie, nie wzbogacane chemicznie artykuły żywnościowe. Konsumujcie Państwo z umiarem, bo na rynku nie brakuje firm, które korzystając ze stale rosnącego popytu na naturalną żywność, wpychają klientom produkty, nie mające z nią, poza etykietami nic wspólnego” – mówiła Anna Cimaciak z TV Biznes (2006-04-05, 17:32).

Wszyscy kiedyś staliśmy przed sklepową półką zastanawiając się, który produkt wybrać. Są przecież tak ładnie opakowane, kolorowe, zachęcające. Czy wiesz, że do produkowanej żywności dodaje się kilka tysięcy środków chemicznych4? Czy wiesz, że w opakowaniach zawarte jest jeszcze więcej tysięcy związków chemicznych5? Jasne, iż zdecydowana większość owych środków nie jest szkodliwa.

4 Nie wszystkie na raz :)
5 Jak wyżej.

Jasne, iż zdecydowana większość owych środków nie jest szkodliwa. Setki laboratoriów na naszej planecie dzień i noc pracuje, abyśmy jedli ze smakiem i nie chorowali. Przy okazji każdej wizyty w sklepie, nie warto dawać się ponosić fantazji i wpadać w sieć niepotrzebnych stresów. Wystarczy nauczyć się wybierać. Świat jest taki, jaki jest; jakim go chcemy widzieć. Człowiek może koncentrować się na jego świetlistej albo nieco mniej jasnej stronie. Jeśli zechcesz, wszędzie znajdziesz Dobro, Piękno, Miłość.

Wybaczaj popełniającym błędy, lecz unikaj kłamiących - tak wybieraj.

Informacje zamieszczone w tej książce nie mają podmiotowości medycznej, dlatego prosimy nie traktować ich jako „oficjalnych” zaleceń zdrowotnych. Wszelkie prezentowane przez nas dane mają znaczenie sygnalizacyjne i nie pretendują do zastępowania formalnych badawczych raportów, ani wytycznych urzędowych. Dlatego z wyrozumiałością przyjmiemy opinie producentów, handlowców, żywieniowców i wszystkich osób, którzy inaczej niż autor rozumieją prezentowane zagadnienia. W poradniku wykorzystano różne źródła; wymieniliśmy jedynie najistotniejsze z nich. Na końcu wypisaliśmy kilka uzupełniających pozycji, też adresy internetowe. Podstawą wyboru określonych danych była subiektywna weryfikacja autora-wegetarianina oraz jego doświadczonych w tym zakresie przyjaciół z całego świata.

Sądzić należy, że każdy czytelnik znajdzie tu coś ciekawego i pożytecznego.

Wojciech Łukaszewski - autor ebooka

Opinie na temat ebooka :

2007-10-02 Elżbieta Sierpowska
54 lata, dyrektor spółki z o.o., ekonomista

Jestem "mięsożercą", postanowiłam jednak zapoznać się z treścią wydawnictwa i spełniło ono moje oczekiwania na tyle, że przynajmniej częściowo wprowadzę wiedzę uzyskaną po przeczytaniu w życie. Może zostanę wegetarianką, kto wie? Jeżeli wiadomości zawarte w książce są wiarygodne (a tak sądzę) z pewnością pozytywnie wpłyną na poprawę jakości mojego życia. Gorąco polecam "wegetarianizm" innym niezdecydowanym co do diety. Pozdrawiam.

2007-10-02 Rafał Dziedzic
27 lat, pracownik administracji państwowej

Bardzo ciekawa książka podejmująca rożne aspekty wegetarianizmu, bardzo przydatna osobom myślącym o przejściu na wege (takim jak ja), jak i tylko interesującym się tym tematem. Przydatne są także zamieszczone wskazówki na temat komponowania jadłospisu oraz proste przepisy na pyszne dania, co dla początkujących wegetarian jest bardzo pomocne. Gorąco polecam zainteresowanym tym tematem.

2007-10-02 Agnieszka Jadczak
uczennica, 15 lat.

Dzięki książce 'Wegetarianizm w praktyce' wiem, jak zdrowo się odżywiać. Dowiedziałam się jak w pełni zastępować produkty mięsne innymi-np. roślinnymi. W książce umieszczono również dużo gotowych przepisów wegetariańskich. Gorąco polecam przeczytanie e-booka wszystkim wegetarianom i ludziom, którzy dbają o swoje zdrowie.

Strona ofertowa ebooka : Wegetarianizm w praktyce» 


Podobne wpisy :

Jak uniknąć otyłości ?

Ile jeść posiłków dziennie ?
Jak zdrowo się odżywiać - Margaryna zamiast masła
Jak zdrowo się odżywiać - Czytaj etykiety!
niedziela, 21 czerwca 2009, zdrowieuroda



TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:

Arkadiusz Czapla
Kontakt:
e-mail : Napisz do mnie
GG : 4974783


SEO Stats powered by MyPagerank.Net