Wpis

niedziela, 21 czerwca 2009

Zioła na wątrobę

Zioła w chorobach wątroby



Wątroba jest największym gruczołem organizmu człowieka. Jej zadanie to funkcja magazynu dla materiału pokarmowego ustroju (glikogen). Jest też precyzyjną fabryką chemiczną ustroju, która włączona jest między dwa układy - trawienia i krążenia.

Jeżeli zaburzone jest jej działanie może dojść do skomplikowanych licznych schorzeń, jak chociażby : niedomagania i schorzenia przewodu pokarmowego, niedomagania narządów krążenia (szczególnie serca).

Jeżeli człowiek jest długo niedożywiony, odżywia się niewłaściwie, jego dieta jest bogata w tłuszcze, białka, nadużywa alkoholu, używek, ostrych przypraw, używa zbyt dużo soli, a także zbyt pospiesznie i niedokładnie przeżuwa pokarm - pośrednio ma to wpływ na zaburzenia czynności wątroby i pęcherzyka żółciowego. Powoduje to zmniejszenie produkcji żółci, zaburza to spływanie, żółć jest nieprawidłowo zagęszczona, czego rezultatem są kamienie żółciowe, w wyniku krystalizacji żółci.

Zadaniem wątroby jest filtrowanie krwi, poprzez pobieranie z krwi składników pokarmowych zaczerpniętych w jelitach i przerabianiem ich chemicznie. Wątroba neutralizuje także trucizny, które znajdują się w ustroju i są one wydalane wraz z moczem w postaci nieszkodliwych związków. Komórki wątroby odpowiedzialne są za wytwarzanie żółci, która ścieka do pęcherzyka żółciowego, a tam zostaje zagęszczona. W czasie trawienia pokarmów, żółć wypływa i w dwunastnicy bierze udział w emulgowaniu tłuszczów pokarmowych.

Jeżeli zaburzenia czynnościowe wątroby i dróg żółciowych zostaną wcześnie wykryte, będzie można uniknąć wtórnych komplikacji ze strony przewodu pokarmowego. Bardzo ważną rolę odgrywa w tym właściwa dieta i środki roślinne. 

Napar ziołowy zalecany przy problemach z wątrobą


liść bobrka trójlistnego - 25 g
kora kruszyny - 100 g
owoc jałowca 50 g
ziele krwawnika 50 g
ziele rdestu ptasiego 50 g
liść pokrzywy 50 g
ziele tysiącznika 25 g
ziele skrzypu 50 g
korzeń mniszka lekarskiego 50 g

Przygotowanie :

Zalej 3 szklankami wrzącej wody 4 łyżki ziół i pozostaw przez noc pod przykryciem. Zagrzej rano, trzymając na malutkim ogniu i nie dopuszczając do wrzenia ok. 10 - 15 minut. Pij trzy razy dziennie 1/2 godziny przed posiłkami.

Nalewka pomocna przy kolce wątrobowej i kamieniach żółciowych


biedrzeniec mniejszy 20 g
bluszcz 20 g
chmiel 20 g
mięta 20 g
piołun 20 g
rzepik pospolity 20 g
1 litr wina jabłkowego

Przygotowanie :

3 łyżki ziół zalej 1 l wina jabłkowego. Podgrzej aż do wrzenia i wlej do termosu. 8-9 razy w ciągu dnia zażyj 1 łyżkę stołowa ciepłego płynu.

Dla chorej wątroby i pęcherzyka żółciowego bardzo ważna jest dieta. Powinna być bogata w zasady (alkalia). Tak więc wprowadź do swojej diety soki, wywary z warzyw i ziół, które są obfite w zasady (sok z marchwi, buraków czerwonych, mniszka lekarskiego).

Dieta powinna także zawierać owoce i soki owocowe, wyłączając warzywa wzdymające, groch i fasolę. Z diety całkowicie trzeba wykluczyć napoje alkoholowe, kawę, ostre przyprawy (oprócz chrzanu). Unikać należy mięsa, ryb i jaj. Białko należy uzupełnić zsiadłym mlekiem i twarogiem.

Jeżeli chodzi o tłuszcze dozwolone jest w małych ilościach świeże masło, olej sojowy, słonecznikowy, a także oliwa z oliwek.  Jeżeli cierpimy na ostre zapalenie pęcherzyka żółciowego nie wolno używać żadnych tłuszczów.

Naturalne remedium na chorą wątrobę i osłabiony woreczek ...


Kliknij i sprawdź»




Podobne wpisy:


Jak pozbyć się wzdęć i gazów?

Rak piersi - leczenie, leczenie raka piersi
Jak leczyć reumatyzm, jak leczyć reumatoidalne zapalenie stawów?
Jak rzucić palenie papierosów, jak ograniczyć palenie papierosów?



Szczegóły wpisu

Tagi:
brak
Kategoria:
Autor(ka):
zdrowieuroda
Czas publikacji:
niedziela, 21 czerwca 2009 14:05

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

Kalendarz

Wrzesień 2016

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny





Arkadiusz Czapla
Kontakt:
e-mail : Napisz do mnie
GG : 4974783


Opcje Bloxa