Zioła na wątrobę
Zioła w chorobach wątroby
Wątroba jest największym gruczołem organizmu człowieka. Jej zadanie to funkcja magazynu dla materiału pokarmowego ustroju (glikogen). Jest też precyzyjną fabryką chemiczną ustroju, która włączona jest między dwa układy - trawienia i krążenia.
Jeżeli zaburzone jest jej działanie może dojść do skomplikowanych licznych schorzeń, jak chociażby : niedomagania i schorzenia przewodu pokarmowego, niedomagania narządów krążenia (szczególnie serca).
Jeżeli człowiek jest długo niedożywiony, odżywia się niewłaściwie, jego dieta jest bogata w tłuszcze, białka, nadużywa alkoholu, używek, ostrych przypraw, używa zbyt dużo soli, a także zbyt pospiesznie i niedokładnie przeżuwa pokarm - pośrednio ma to wpływ na zaburzenia czynności wątroby i pęcherzyka żółciowego.
Powoduje to zmniejszenie produkcji żółci, zaburza to spływanie, żółć jest nieprawidłowo zagęszczona, czego rezultatem są kamienie żółciowe, w wyniku krystalizacji żółci.
Zadaniem wątroby jest filtrowanie krwi, poprzez pobieranie z krwi składników pokarmowych zaczerpniętych w jelitach i przerabianiem ich chemicznie. Wątroba neutralizuje także trucizny, które znajdują się w ustroju i są one wydalane wraz z moczem w postaci nieszkodliwych związków. Komórki wątroby odpowiedzialne są za wytwarzanie żółci, która ścieka do pęcherzyka żółciowego, a tam zostaje zagęszczona. W czasie trawienia pokarmów, żółć wypływa i w dwunastnicy bierze udział w emulgowaniu tłuszczów pokarmowych.
Jeżeli zaburzenia czynnościowe wątroby i dróg żółciowych zostaną wcześnie wykryte, będzie można uniknąć wtórnych komplikacji ze strony przewodu pokarmowego. Bardzo ważną rolę odgrywa w tym właściwa dieta i środki roślinne.
liść bobrka trójlistnego - 25 g
kora kruszyny - 100 g
owoc jałowca 50 g
ziele krwawnika 50 g
ziele rdestu ptasiego 50 g
liść pokrzywy 50 g
ziele tysiącznika 25 g
ziele skrzypu 50 g
korzeń mniszka lekarskiego 50 g
Przygotowanie :
Zalej 3 szklankami wrzącej wody 4 łyżki ziół i pozostaw przez noc pod przykryciem. Zagrzej rano, trzymając na malutkim ogniu i nie dopuszczając do wrzenia ok. 10 - 15 minut. Pij trzy razy dziennie 1/2 godziny przed posiłkami.
biedrzeniec mniejszy 20 g
bluszcz 20 g
chmiel 20 g
mięta 20 g
piołun 20 g
rzepik pospolity 20 g
1 litr wina jabłkowego
Przygotowanie :
3 łyżki ziół zalej 1 l wina jabłkowego. Podgrzej aż do wrzenia i wlej do termosu. 8-9 razy w ciągu dnia zażyj 1 łyżkę stołowa ciepłego płynu.
Dla chorej wątroby i pęcherzyka żółciowego bardzo ważna jest dieta. Powinna być bogata w zasady (alkalia). Tak więc wprowadź do swojej diety soki, wywary z warzyw i ziół, które są obfite w zasady (sok z marchwi, buraków czerwonych, mniszka lekarskiego).
Dieta powinna także zawierać owoce i soki owocowe, wyłączając warzywa wzdymające, groch i fasolę. Z diety całkowicie trzeba wykluczyć napoje alkoholowe, kawę, ostre przyprawy (oprócz chrzanu). Unikać należy mięsa, ryb i jaj. Białko należy uzupełnić zsiadłym mlekiem i twarogiem.
Jeżeli chodzi o tłuszcze dozwolone jest w małych ilościach świeże masło, olej sojowy, słonecznikowy, a także oliwa z oliwek. Jeżeli cierpimy na ostre zapalenie pęcherzyka żółciowego nie wolno używać żadnych tłuszczów.
Napar ziołowy zalecany przy problemach z wątrobą
liść bobrka trójlistnego - 25 g
kora kruszyny - 100 g
owoc jałowca 50 g
ziele krwawnika 50 g
ziele rdestu ptasiego 50 g
liść pokrzywy 50 g
ziele tysiącznika 25 g
ziele skrzypu 50 g
korzeń mniszka lekarskiego 50 g
Przygotowanie :
Zalej 3 szklankami wrzącej wody 4 łyżki ziół i pozostaw przez noc pod przykryciem. Zagrzej rano, trzymając na malutkim ogniu i nie dopuszczając do wrzenia ok. 10 - 15 minut. Pij trzy razy dziennie 1/2 godziny przed posiłkami.
Nalewka pomocna przy kolce wątrobowej i kamieniach żółciowych
biedrzeniec mniejszy 20 g
bluszcz 20 g
chmiel 20 g
mięta 20 g
piołun 20 g
rzepik pospolity 20 g
1 litr wina jabłkowego
Przygotowanie :
3 łyżki ziół zalej 1 l wina jabłkowego. Podgrzej aż do wrzenia i wlej do termosu. 8-9 razy w ciągu dnia zażyj 1 łyżkę stołowa ciepłego płynu.
Dla chorej wątroby i pęcherzyka żółciowego bardzo ważna jest dieta. Powinna być bogata w zasady (alkalia). Tak więc wprowadź do swojej diety soki, wywary z warzyw i ziół, które są obfite w zasady (sok z marchwi, buraków czerwonych, mniszka lekarskiego).
Dieta powinna także zawierać owoce i soki owocowe, wyłączając warzywa wzdymające, groch i fasolę. Z diety całkowicie trzeba wykluczyć napoje alkoholowe, kawę, ostre przyprawy (oprócz chrzanu). Unikać należy mięsa, ryb i jaj. Białko należy uzupełnić zsiadłym mlekiem i twarogiem.
Jeżeli chodzi o tłuszcze dozwolone jest w małych ilościach świeże masło, olej sojowy, słonecznikowy, a także oliwa z oliwek. Jeżeli cierpimy na ostre zapalenie pęcherzyka żółciowego nie wolno używać żadnych tłuszczów.
Miałem zniszczoną wątrobę, a teraz… Pewien znany dietetyk zmieszał 2 składniki, które odnawiają wątrobę w niecałe 30 dni…
Podobne wpisy:
Jak pozbyć się wzdęć i gazów?
Rak piersi - leczenie, leczenie raka piersi
Jak leczyć reumatyzm, jak leczyć reumatoidalne zapalenie stawów?
Jak rzucić palenie papierosów, jak ograniczyć palenie papierosów?