Menu

Zdrowie i Uroda

Zdrowie i uroda.... artykuły, porady, ciekawostki...

W jakich produktach jest błonnik?

zdrowieuroda


Jakie produkty zawierają błonnik?



Warunkiem zdrowego odżywiania jest wysoka zawartość błonnika w pożywieniu.

Według prof. Iwony Wawer (autorka książki Suplementy dla ciebie"): "Niedobór błonnika powoduje, że przejście mas pokarmowych przez przewód trwa zamiast 24 godziny - nawet do 72 godzin"

Tak więc warto wybierać produkty, które są mało przetworzone, np. makaron z mąki razowej, wieloziarnisty chleb ( najlepiej graham lub razowiec). To wspomoże jelita oraz ureguluje rytm wypróżnień.

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca aby w codziennej diecie było ok. 40 g  błonnika. W diecie typowego Polaka jest go 15-25 g, a wiec zbyt mało.

Fizjologiczne działanie błonnika:

  • pęcznieje w żołądku i daje nam poczucie sytości;
  • przyspiesza pasaż jelitowy, ograniczając zaparcia;
  • działa ochronie na na śluzówkę jelit;
  • zmniejsza wchłanianie cholesterolu, co powoduje, że obniża się jego poziom we krwi;
  • spowalnia wchłanianie cukrów i obniża indeks glikemiczny.

Zawartość błonnika w 100 g


Suszone śliwki - 16,1 g
Suszone jabłka i morele - 10,3 g
Kasza jęczmienna perłowa -  6,2 g
Chleb żytni pełnoziarnisty - 6,1 g
Bułki grahamki - 5,4 g
Chleb graham - 5 g
Chleb zwykły - 4,9 g
Marchew - 3,6 g
Kapusta biała - 2,5 g
Kalafior - 2,4 g
Buraki - 2,2 g
Gruszki - 2,1 g
Bułki kajzerki - 2,1 g
Jabłka - 2 g
Pomarańcze - 1,9 g
Truskawki -1,8 g
Banany - 1,7 g
Cebula - 1,7 g
Śliwki - 1,6 g
Winogrona - 1,5 g
Ziemniaki  - 1,5 g
Pomidory - 1,2 g
Ogórki  - 0,5 g

Najlepszy błonnik na rynku...

Kliknij i sprawdź»



Podobne wpisy:


Dieta warzywna dr Dąbrowskiej
Zdrowe odżywianie zasady
Pięć przemian przepisy - kuchnia pięciu przemian przepisy..
Dieta według grupy krwi

© Zdrowie i Uroda
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci