Arkadiusz Czapla
Kontakt:
e-mail : Napisz do mnie
GG : 4974783


SEO Stats powered by MyPagerank.Net
Blog > Komentarze do wpisu

Dieta przy refluksie

Refluks żołądkowo-przełykowy - dieta



Każda osoba ma cechy indywidualne, tak więc bardzo ważna jest obserwacja swojego organizmu oraz eliminacja pokarmów, które wywołują dolegliwość.

Wszystkie potrawy i produkty, które wymienione są jako niewskazane można spożywać, ale spożycie to powinno być ograniczone.

Szczególna uwagę zwraca się na potrawy tłuste, pikantne, cytrusy, soki z owoców cytrusowych, czekoladę oraz wyroby czekoladowe, pomidory i sok pomidorowy, kawę i napoje.


Produkty i potrawy zalecane oraz niewskazane przy chorobie refluksowej

Produkty i potrawy dozwolone przy chorobie refluksowej

Produkty zbożowe: pieczywo jasne, razowe, typu graham; kasze drobne (np. manna, krakowska), grube (np. pęczak, gryczana), ryż, makarony.

Mleko i produkty mleczne: mleko słodkie lub zsiadłe,
kefir, jogurty naturalne i owocowe, twaróg chudy i półtłusty, serki homogenizowane.

Jaja: gotowane na miękko i na twardo.

Mięso, wędliny, ryby:  chude mięsa: wołowina, cielęcina, kurczaki, indyki (bez skóry), chuda wieprzowina w ograniczonej ilości, chude ryby: słodkowodne (np. leszcz, okoń, sandacz), morskie (np. dorsz, morszczuk, mintaj sola), ryby tłuste słodkowodne i morskie w ograniczonych ilościach, chude wędliny wieprzowe, drobiowe, wołowe, mięsa i ryby gotowane, duszone,pieczone.

Tłuszcze: masło w niewielkich ilościach, margaryny kubkowe w niewielkich ilościach, oleje roślinne w niewielkich ilościach, śmietana 18% i mniej.

Ziemniaki: gotowane (całe i tłuczone), w postaci pure (bez dodatku masła), Pyzy.

Warzywa i przetwory warzywne: warzywa i przetwory warzywne nie wymienione w produktach niewskazanych.

Owoce i przetwory owocowe: owoce i przetwory owocowe nie wymienione w rubryce obok.

Cukier i słodycze: cukier, miód pszczeli, słodycze nie wymienione w produktach niewskazanych.

Desery: kompoty, kisiele, musy, galaretki, biszkopty, ciasto drożdżowe.

Przyprawy: przyprawy nie wymienione w produktach niewskazanych.

Zupy: wszystkie nie gotowane na wywarze z kości i nie zabielane śmietaną, w ograniczonych ilościach zupy z warzyw strączkowych i kapustnych

Potrawy mięsne i ryby: gotowane, duszone bez uprzedniego
obsmażania, pieczone w folii aluminiowej, w pergaminie lub rękawie foliowym, pulpety, budynie mięsne, rybne.

Potrawy z mąki i kasz: potrawy niewymienione w produktach niewskazanych.

Sosy: łagodne, zaprawiane słodką śmietanką, masłem lub żółtkiem, zagęszczane zawiesiną mąki w wodzie, słodkiej śmietance lub mleku.

Napoje bezalkoholowe: woda mineralna nie gazowana,
słaba herbata, herbatki ziołowe (poza miętową), herbatki owocowe.

Napoje alkoholowe: nic.

Potrawy i produkty niewskazane przy chorobie refluksowej

Produkty zbożowe:

Mleko i produkty mleczne:
tłuste mleko 3,2% i więcej, twaróg tłusty, sery żółte, topione, pleśniowe, typu feta, typu fromage

Jaja:
jajecznica smażona na tłuszczu lub na boczku

Mięso, wędliny, ryby:
mięsa tłuste: wieprzowina, baranina, gęsi, kaczki, wędliny tłuste, podrobowe, pasztety, konserwy mięsne; mięsa i ryby smażone na tłuszczu.

Tłuszcze:
smalec; słonina; boczek; śmietana 22% i więcej tłuszczu.

Ziemniaki:
frytki; ziemniaki smażone; placki ziemniaczane; chipsy.

Warzywa i przetwory warzywne:
pomidory i przetwory pomidorowe, zwłaszcza sok pomidorowy, koncentrat pomidorowy, cebula i warzywa cebulowe, szparagi,karczochy; warzywa strączkowe.

Owoce i przetwory owocowe:
cytrusy: grejpfruty, pomarańcze,
mandarynki, cytryny, soki z owoców cytrusowych; jabłka (surowe),
banany, konfitury wysokosłodzone.

Cukier i słodycze:
czekolada i wyroby czekoladowe, chałwa.

Desery:
ciasta i ciastka kremowe i tortowe; torty, wyroby z ciasta francuskiego, kruchego, pączki, faworki.

Przyprawy:
papryka ostra, chili, curry, pieprz.

Zupy:
gotowane na wywarze z kości, zabielane śmietaną.

Potrawy mięsne i ryby:
smażone, duszone z uprzednim obsmażeniem, pieczone w sposób tradycyjny.

Potrawy z mąki i kasz:
potrawy smażone w głębokim tłuszczu,
potrawy podsmażane, potrawy polewane tłuszczem ze skwarkami.

Sosy:
pikantne, przygotowane na wywarze z kości lub tłustych mięs, zagęszczane zasmażką, z dodatkiem śmietany, majonez.

Napoje bezalkoholowe:
mocna herbata, kawa, napar z mięty, napoje gazowane.

Napoje alkoholowe:
wszystkie alkohole a zwłaszcza niskoprocentowe (piwo, białe wino) i drinki z dodatkiem soków cytrusowych, napojów gazowanych lub soku pomidorowego.



Podobne wpisy :


Jak zapobiegać miażdżycy?

Jak walczyć z rakiem?
Jak postawić bańki?

Co na bezsenność?
sobota, 26 listopada 2011, zdrowieuroda



TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu: