Arkadiusz Czapla
Kontakt:
e-mail : Napisz do mnie
GG : 4974783




Blog > Komentarze do wpisu

Nalewka z aloesu przepisy

Jak zrobić nalewkę z aloesu?



W celach leczniczych używane są świeże liście aloesu, świeży miąższ z sokiem lub bez oraz sproszkowane liście.

Substancjami leczniczymi zawartymi w aloesie są: związki żywicowe, śluzy, wielocukry, kwasy organiczne, sterole, witaminy, sole mineralne cynku, magnezu i miedzi.

Roślina może też być wykorzystana zewnętrznie do leczenia skaleczeń i oparzeń. Wewnętrznie stosowane są nalewki, wino aloesowe itp. Pomagają one przy zaparciach, gruźlicy, nieżytach żołądka i bólach gardła. Mają działanie ochronne przed miażdżycą oraz wzmacniają organizm.

Przepisy na nalewki z aloesu

Nalewka 1 (leczenie wątroby, wrzodów żołądka i dwunastnicy)


Mieszasz razem 100 g świeżego aloesu, 50 g miodu i dolewasz 50 ml spirytusu. Przez kilka dni nalewkę należy trzymać w ciemnym naczyniu i chłodnym miejscu. W trakcie kuracji trzymaj ją w lodówce. Stosuj przez okres 2-3 miesięcy. Przyjmuj 3 razy dziennie przed posiłkami lub 2 razy dziennie na czczo i przed snem.

Nalewka 2 (leczenie zaparć)


Wyciskasz świeży sok z aloesu. Na 100 g soku dodajesz 1 łyżkę wódki żytniej i dobrze mieszasz. Pij 1 łyżeczkę 2-3 razy dziennie na pół godziny przed jedzeniem do ustąpienia objawów.

Nalewka 3 (na wzmocnienie)


Obrywasz z dużego aloesu liście i dokładnie umyte przepuszczasz przez maszynkę do mięsa. Do otrzymanego soku dodaj tyle samego czerwonego wina (najlepsze będzie gronowe) i 200 g miodu. Płyny dokładnie mieszasz ze sobą i odstawiasz na 10 dni w ciemne miejsce.

Pijesz po małym kieliszku do obiadu.

Nalewka 4 (leczenie chorób wrzodowych, ogólne wzmocnienie)


Wybierasz z 3 letniego aloesu (nie podlewasz go 2 tygodnie) dolne liście i mielesz w młynku lub miksujesz. Mieszasz w równych częściach z miodem i winem. Odstawiasz na 2 tygodnie w ciemne i chłodne miejsce.

Kuracje należy rozpocząć od łyżeczki dziennie, a następnie zwiększać stopniowo dawkę do 3 łyżek, przyjmowanych po posiłku.


Nalewka 5 (leczenie zapalenia oskrzeli, wrzodów żołądka, zaparć)


Z 5 letniego aloesu (nie podlewaj go 10 dni) ścinasz liście i zawijasz lekko w papier. Kładziesz w ciemne i chłodne miejsce na 5 dni.

Po tym czasie przepuszczasz je przez maszynkę do mięsa lub sokowirówkę. Sok wlewasz do słoika i dodajesz taką samą ilość (objętościowo) miodu i zalewasz to wszystko czerwonym, węgierskim winem w ilości równej sokowi wraz z miodem.

Całość lekko mieszasz. Nakrywasz naczynie pokrywką, ale niehermetycznie i odstawiasz w ciemne miejsce na 12 dni.

Następnie raz jeszcze dobrze mieszasz, rozlewasz do butelek i lekko zatykasz.

Stosujesz: w pierwszym tygodniu pijesz 3 razy dziennie po łyżeczce przed posiłkami, w drugim i następnych tygodniach po łyżce 3 razy dziennie.


Nalewka 6 (na nieżyt oskrzeli)


Świeżo ścięte liście aloesu przecierasz wilgotną szmatką i wyciskasz z nich sok. Zalewasz 150 ml czerwonego, wytrawnego wina.

Składniki dokładnie mieszasz i odstawiasz na 7 dni w ciemne i chłodne miejsce. Pij po łyżce 3 razy dziennie przed jedzeniem.


Nalewka 7 (na stany grypowe i pogrypowe)


3,5-5 letni aloes nie podlewasz przez 5 dni. 150 g zerwanych liści zmiel w maszynce, dodaj 250 g miodu i pół butelki czerwonego wina 6-10 letniego.

Następnie przelej mieszaninę do ciemnej butelki.

Owijasz ją dodatkowo ciemną tkanina i odstawiasz w chłodne miejsce. Po 5 dniach będzie gotowa do spożycia.

Na początku przyjmujesz 5 dni po łyżeczce 3 razy dziennie na 2 godziny przed posiłkiem, a potem 3 razy dziennie po łyżce przez 3-4 tygodnie.


Nalewka 8 (leczenie wrzodowego zapalenia jelita)


500 g liści aloesu trzesz na miazgę i wyciskasz sok. Do szklanego naczynia z sokiem dodajesz pół litra czerwonego wina i 500 g miodu. Mieszasz wszystko razem i odstawiasz na 7-10 dni.

Następnie przecedzasz przez gęste sito i butelkę wkładasz do lodówki.

W pierwszym tygodniu pijesz 3 razy dziennie po jednej łyżeczce wina, w następnych 3-4 tygodniach 3 razy dziennie po łyżce, a potem kolejne 3–4 tygodnie ponownie 3 łyżeczki dziennie.

Okres kuracji powinien trwać 3 miesiące. Wino pij zawsze na godzinę przed jedzeniem.


Nalewka 9 (bakteriobójcza)


300 g liście aloesu trzesz na miazgę, dodajesz 500 g miodu i zalewasz butelką czerwonego wina i 100 ml spirytusu.

Zlewasz do ciemnych butelek i odstawiasz na 5 dni w ciemne i chłodne miejsce. Pij 3 razy dziennie po łyżce przed jedzeniem
.


Napar z Aloesu»

wspomaga przemianę materii oraz florę jelitową. Pomaga również w wyeliminowaniu niebezpiecznych związków z organizmu. Działa przeciwartretycznie. Aloe Vera jest używana do kuracji oczyszczającej krew, dobrze działa na system immunologiczny.





Podobne wpisy:

poniedziałek, 27 lutego 2012, zdrowieuroda




TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu: