Arkadiusz Czapla
Kontakt:
e-mail : Napisz do mnie
GG : 4974783


SEO Stats powered by MyPagerank.Net
Blog > Komentarze do wpisu

Przepis na nalewkę z pigwy

Jak zrobić nalewkę z pigwy?



Do przygotowania nalewki potrzebne będzie: szklany gąsior ze szczelnym korkiem, drylownica do owoców, szklane butelki z ciemnego szkła, szeroki nasłoneczniony parapet, balkon lub taras oraz piwnica lub ciemna i chłodna szafka.

Pamiętaj ! Nalewka na pewno się uda, gdy będziesz przestrzegał ogólnych zasad i będziesz cierpliwy.


Zasady, które należy przestrzegać

Pamiętaj o tym, by:
  • nie zalewać owoców słabą wódką, świeże lub zmiażdżone owoce należy zalać spirytusem rozcieńczonym przegotowaną zimną wodą, by miał on 70-75 % mocy lub spirytusem wymieszanym z wódką w proporcjach 1:1;
  • owoce powinny być aromatyczne, bardzo świeże i nie mogą być uszkodzone. musza być dojrzałe, ale nie przejrzałe. Najlepiej używać tych ze starych odmian drzew i krzewów. Pamiętaj! Nie można używać owoców niedojrzałych, nadgniłych,a także zwietrzałych przypraw korzennych, bo nalewka nabierze wtedy niedobrego posmaku;
  • owoce powinny być krótko myte, nie można moczyć ich w wodzie, bo stracą swój smak i zapach. Umyte powinny być dokładnie odcedzone i osuszone;
  • jeżeli owoce maja pestki, to trzeba je wydrylować (tylko kilka zostawić w całości). Wydzielający się z pestki kwas pruski jest niezdrowy i zagłusza smak owoców;
  • smak nalewki poprawi dodatek soku cytrynowego i skórek z cytrusów. Nalewki można aromatyzować wanilią,
  •  kardamonem, gałką muszkatołową, korzeniem arcydzięgla, goździkami oraz zielem angielskim;
  • owoce powinny wypełnić słój do 3/4 wysokości, a alkohol musi dokładnie przykrywać owoce;
  • maceracja powinna być prowadzona w ciepłym miejscu w szczelnie zamknięty słoju lub gąsiorze;
  • nalewka będzie tym lepsza im dłużej stoi, ale dopiero po zlaniu i zabutelkowaniu. Nalew nie powinien być długo trzymany na przyprawach korzennych,
  •  ziołach, pestkach, skórkach cytrusowych, a to dlatego, że wydzieli się zbyt duża ilość kwasów, które psują właściwy smak i aromat;
  • bardzo często po zlaniu nalewu zasypuje się owoce cukrem, zostawia na 12-15 dni, a następnie zlewa syrop i łączy z nalewem;
  • domowe alkohole dosładza się najczęściej roztworem cukru. Stężenie syropu cukrowego powinno zależeć od tego, czy chcemy uzyskać nalewką półsłodką, słodką czy likier;
  • większość nalewek klaruje się samoistnie w czasie dojrzewania. Wytrąca się przy tym osad, który opada na dno. Nalewki najlepiej filtrować wprost do butelek przez bibułę filtracyjną lub gazę, która trzeba kilkakrotnie złożyć;
  • butelki ze zlaną i przefiltrowaną nalewką musza być szczelnie zakorkowane (najlepiej je zalakować). Przechowuje się je w chłodnym, suchym i ciemnym pomieszczeniu, by nie straciły koloru;
  • likiery są znacznie mocniejsze i słodsze od nalewek. Owoce, zioła, przyprawy korzenne zalewane są spirytusem, a następnie zlany alkohol ostrożnie i delikatnie wlewa do gorącego (80 stopni) syropu, stale mieszając. Czynność tą należy wykonać z dala od ognia;
  • na każdej butelce z nalewką powinno zaznaczyć się rok produkcji.
Warto też eksperymentować, by po latach dobrać takie proporcje, dzięki którym uzyska się najlepszy dla siebie smak. 

Nalewka z pigwy

Nalewka z miodową nutą

Skład: 1 kg dojrzałych owoców pigwy | 1 i 1/2 l czystej wódki | 25 dag cukru | 4 łyżki płynnego miodu lipowego | 50 ml rumu | skórka i sok z 1/2 pomarańczy

Przygotowanie: Umyte i oczyszczone z gniazd nasiennych owoce, pokrój, włóż do słoja i zalej wódką. Po 2-3 tygodniach zlej ekstrakt i odstaw. Zasyp pigwę cukrem i zamknij słój. Odstaw w ciepłym miejscu na tydzień, aż cukier się rozpuści (codziennie wstrząsaj naczyniem). Zlej syrop i połącz z ekstraktem. Dodaj miód, rum i skórkę oraz sok z pomarańczy. Odstaw na 2 tygodnie. Nalewkę zlej na sito wyłożone gazą i pozostaw do sklarowania. Powinna dojrzewać 2-3 miesiące. 

Nalewka 2

Skład: 1 kg dużych i dojrzałych owoców pigwy | 1 l spirytusu | 1/2 l czystej wódki | 50 dag cukru

Przygotowanie: Umyte owoce, pokrój w ósemki. Wydrąż gniazda nasienne i rozdrobnij na kawałki. Wrzuć do słoja, zalej spirytusem, a na drugi dzień dolej czystą wódkę. Zamknij szczelnie słój i odstaw na 6 tygodni w temperaturze pokojowej. Większa cześć nalewki przefiltruj i zlej do butelek. Zakorkuj i odstaw. Resztę posiekanych i nieodciśniętych owoców zasyp cukrem i odstaw na co najmniej 4 dni. Mieszaj od czasu do czasu. Po przefiltrowaniu słodkiej nalewki wymieszają ją z odstawioną wcześniej nalewką wytrawną. Po wymieszaniu nalewek ponownie przelej do butelek. Zakorkuj szczelnie i odstaw na co najmniej 2 tygodnie. Nie ruszaj w tym czasie butelek. 

Smacznego:)

 
poniedziałek, 27 lutego 2012, zdrowieuroda




TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu: