Zdrowie i uroda.... artykuły, porady, ciekawostki...



Arkadiusz Czapla
Kontakt:
e-mail : Napisz do mnie
GG : 4974783


SEO Stats powered by MyPagerank.Net
Blog > Komentarze do wpisu

Przyczyny wzdęcia brzucha



Wzdęcia i bóle brzucha



Wzdęcia brzucha (tzw. bębnica), to objaw, który występuje w różnych zespołach chorobowych oraz przyczyna wielu dolegliwości. Powodem jest nadmierna ilość gazów w przewodzie pokarmowym: wzdęcie żołądka powstaje na wskutek aerofagii (nadmierne zasysanie powietrza w przełyku) lub wskutek fermentacji treści pokarmowej, a to wiąże się ze znacznym zwężeniem odźwiernika (blizny po wrzodach, nowotwór).

Jeżeli chodzi o wzdęcie jelit, to występuje ono odruchowo po operacjach brzucha (trwa 2-3 doby) oraz często po zażywaniu leków przeciwgruźlicznych w postaci drażetek lub tabletek występuje silna fermentacja w przewodzie pokarmowym, a także wzdęcie, które spowodowane jest nagromadzonymi w jelitach gazami. Osoby, które zbyt szybko jedzą połykają nadmiar powietrza, a to jest powodem odbijania po jedzeniu, a nawet wzdęcia w nadbrzuszu.



Jednak każdy z nas wraz z jedzeniem i śliną połyka niewielką ilość powietrza, które po przedostaniu się do żołądka tworzy bańkę gazu umiejscowiona zgodnie z prawami fizyki w dnie żołądka (zachowując pozycje stojącą). 

Pamiętaj ! Dno żołądka (wbrew przyjętemu potocznemu pojęciu) umiejscowione jest w górnej jego części, tuż poniżej wpustu, a więc na granicy, która oddziela przełyk od żołądka. 

Zadaniem bańki powietrza jest dodatkowe uszczelnienie wpustu, który stanowi niejako wentyl, który zapobiega cofaniu się treści żołądkowej do przełyku, dzięki mechanicznemu uciskowi na okolicę podwpustową.

W warunkach fizjologicznych wpust jest cały czas zamknięty, a otwierany jest przez fale perystaltyczną, która biegnie w momencie połykania od gardła wzdłuż ścian przełyku. Powietrze, które znajduje się w żołądku może wydostać się na zewnątrz przez przełyk i jamę ustną. To tzw. odbijanie, które występuje u każdego zdrowego człowieka, gdy po obfitym posiłku wzrasta ciśnienie śródżołądkowe, które otwiera na chwilę wpust. 

Może się ono także pojawić u zdrowego człowieka, gdy wypije on większa ilość napojów gazowanych na wskutek wydostawania się - wraz z powietrzem - dwutlenku węgla.

Błona śluzowa żołądka wchłania niewielką ilość powietrza, a reszta przez przewód pokarmowy przedostaje się głównie do okrężnicy (najdłuższy odcinek jelita grubego). Tam również powstają gazy z fermentacji bakteryjnej, które przede wszystkim "wytwarzane" są przez bakterie saprofityczne, które spełniają tam
pożyteczne funkcje, np. biorą udział w produkcji niektórych witamin (kwas foliowy, witamina K, 612).

Pamiętaj ! W ciągu dnia wydzielamy ok. 1200 ml gazu, który składa się z azotu, dwutlenku węgla, wodoru i metanu. Przeważnie gazy oddawane są jednocześnie z oddawaniem stolca i moczu. Gazy, które gromadzą się w nadmiarze w okrężnicy wywołują wzdęcia jelit.  Odczuwa się wtedy pełność w jamie brzusznej, a także bóle, które mogą mieć zmienną lokalizację i nasilenie. Objawy te występują w wielu zaburzeniach czynnościowych oraz w schorzeniach organicznych.

Zwykle uskarżają się na nie chorzy cierpiący na przewlekłe zaparcia, u których wzdęcia brzucha występują na wskutek utrudnionego oddawania gazów, stolca, a nie zwiększonym jego wytwarzaniem. 

Zioła na wzdęcia

W zwalczaniu wzdęć są on często pomocne, bo działają rozkurczowo na mięśnie gładkie jelit , bakteriobójczo, a także pobudzają wydzielanie soku żołądkowego.

Podobnie działają przyprawy takie, jak: kminek, bazylia, seler, cebula, gorczyca, pieprz itd.

Pamiętaj ! Wzdęciom można skutecznie zapobiegnąć poprzez umiarkowane, lecz stałe używanie dostępnych przypraw ziołowych, świeżych i suszonych. 

Mieszanka Prof. J. Muszyńskiego

Skład (ilości podane w g): owoc kolendry 30, owoc kminku 20, owoc kopru włoskiego 20.

Przygotowanie: owoce przed użyciem rozgniatasz w moździerzu lub zmiel je w młynku elektrycznym i zaparzaj 1 łyżeczkę na szklankę wrzącej wody pod przykryciem. Pij napar po jedzeniu.

Gdy owoce zostały sproszkowane w młynku, to zażywaj je w postaci proszku „na końcu noża” i popijaj niewielką ilością zimnego płynu, by się nie zachłysnąć. Zażywaj także po jedzeniu.

Zioła przeciw wzdęciom zalecane przez Doc. A. Ożarowskiego

Skład w równych ilościach: potłuczone owoce kopru włoskiego, liście melisy, rozdrobnione korzenie arcydzięgla, korzenie goryczki, kłącze tataraku.

Przygotowanie: zalej 1 łyżeczkę ziół szklanką wrzącej wody i gotuj 2-3 minuty po przykryciem. Odstawa na 10 minut i przecedź. Pij po 1/3 szklanki 3 razy dziennie na 30 minut przed posiłkiem.

Przy wzdęciach zaleca się  zażywanie węgla leczniczego po 1-2 tabletki 2-3 razy dziennie, Boldaloiny - 2 tabletki lub Solarenu - 30 kropli dziennie.

Trzeba też prowadzić uregulowany tryb życia i odpowiednio przygotowywać posiłki. Posiłki spożywa się powoli, dokładnie żując i unikając jednoczesnego prowadzenia rozmowy.

Ma to duże znaczenie, bo skrzyżowanie drogi pokarmowej z oddechową w gardle sprzyja połykaniu powietrza, a to nasila wzdęcia brzucha. 

Unika się tez napojów gazowanych, które powodują zwiększenie objętości gazu w żołądku. Zdarza się też, ze przyczyną może być niedostateczna ilość wydzielanej żółci i wtedy trzeba unikać potraw wzdymających (np. z grochu, kapusty, fasoli).

Wskazane jest pieczywo niezbyt świeże. 


poniedziałek, 13 lutego 2012, zdrowieuroda




TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu: