Arkadiusz Czapla
Kontakt:
e-mail : Napisz do mnie
GG : 4974783


SEO Stats powered by MyPagerank.Net
Blog > Komentarze do wpisu

Nalewka z dziurawca



Przepis na nalewkę z dziurawca



Dziurawiec jest rośliną, która bardzo łatwo rozpoznać wśród wielu innych ziół o żółtych kwiatach. Jego nazwa pochodzi od charakterystycznych owalnych liści, które wzięte pod światło wyglądają tak, jakby zostały podziurawione cienką szpilką.

Jeżeli patrzy się na listki z góry, to tworzą one krzyżyk i dlatego dziurawiec ma też swoja inną nazwę - krzyżowe ziele. Roślina nazywana jest także zielem świętojańskim, bo nawet, gdy lato jest bardzo spóźnione, to dziurawiec zawsze zakwitnie do 24 czerwca.


Smak dziurawca jest gorzki, ale bez zapachu. "Dziurki" na jego liściach są zbiorniczkami olejków eterycznych. Potarte kwiaty wydzielają krwistoczerwony sok.

Jako lek wykorzystywane są jego kwitnące, nie zardzewiałe młode pędy z pączkami, które zbiera się od czerwca do połowy lipca, a następnie w końcu sierpnia, gdy przycięte rośliny odrosną i znów zakwitną. 

Świeże kwiaty i ziele dziurawca używa się do otrzymywania wyciągu olejowego.

Surowiec leczniczy bogaty jest m.in. w flawonoidy, olejek lotny, garbniki, naftodwuantrony (m.in. hiperycynę), związki żywicowe i cukrowe, kwas askorbinowy.

Właściwości lecznicze dziurawca

Na użytek wewnętrzny

Dziurawiec ma działanie antyseptyczne, antybakteryjne (hamuje wzrost gronkowca złocistego i innych drobnoustrojów Gram-dodatnich), ściągające (garbniki), antynadkwaśne, przeciwskurczowe na mięśnie gładkie przewodu pokarmowego, dróg żółciowych i naczynia krwionośne, a także w mniejszym stopniu na drogi moczowe (powoduje powolny, stopniowy spadek napięcia ścian w tych narządach, który wywołany jest przez flawonoidy i hiperycynę), moczopędne, garbniki działają na drobne naczynia krwionośne, zwłaszcza na włośniczki i tętniczki przedkapilarne, podobnie jak witamina P. 

Hiperycyna katalizuje procesy wewnątrzwydzielnicze i wpływa korzystnie na mechanizmy (hiperycyna występuje w soku z dziurawca i w jego oleju; w odwarze i w naparze jej brak, gdyż nie rozpuszcza się w wodzie). 

Dziurawiec pobudza łaknienie, poprawia trawienie, działa balsamicznie, przeciwgorączkowo, robakobójczo, przeciwdepresyjnie (popijanie soku), flawonoidy skutecznie działają przy nadciśnieniu tętniczym.

Na użytek zewnętrzny

Dziurawiec stosowany jest w leczeniu ropni, zakażonych ran, oparzeń II i III stopnia, wrzodów,
ropnych zapaleń, zakażeń skóry, zapaleń sutka, ostrego nieżytu nosa i zapaleń gardła, owrzodzenia żylakowego. 

Może też być stosowany na miejsca pozbawione pigmentu przy bielactwie nabytym. Działa przeciwzapalnie i ściągająco.

Wskazania lecznicze

Na użytek wewnętrzny

Dziurawiec zalecany jest przy: 
  • astmie, dolegliwościach płucnych, biegunce, dolegliwościach przewodu pokarmowego, nieżycie i stanach zapalne żołądka, jelit oraz przewodu żółciowego, niedokwaśności treści żołądka, przekrwieniu wątroby i zaburzeniach czynnościowych, skąpomoczu, bezsenności, niedomogach krążeniowych, bólach głowy, wyczerpaniu nerwowym, zrostowym  zapaleniu tętnic, chorobach zakaźnych u dzieci, gorączce przerywanej, niestrawności, zapaleniu oskrzeli, wywołanych przez stresy stanach skurczowych wspólnego przewodu dróg żółciowych i trzustki przy wejściu do dwunastnicy, wrzodziejącym zapaleniu jelita grubego, skurczu odźwiernika i naczyń żylnych, dolegliwościach miąższu niektórych narządów, upławach białych, zapaleniu pęcherza moczowego, zapaleniu nerek, nadciśnieniu tętniczym, zapaleniu okrężnicy, grypie, anginie, gośćcu stawowym, skazie limfatycznej, moczeniu nocnym, czyrakach, obfitych menstruacjach. 
Używa się go także jako środek uspokajający, na apetyt, a także jako zmniejszający przepuszczalność naczyń włosowatych.

Na użytek zewnętrzny

Dziurawiec zalecany jest przy:
  • ranach, oparzeniach, owrzodzeniach nóg, likwidacji przykrego zapachu z jamy ustnej, zapaleniu dziąseł.
Używa się go także jako środek na wzmocnienie dziąseł, zapalenie jamy ustnej, ropne zapalenie skóry. trzeba stosować przemywanie i inhalacje.

Nalewka dziurawcowa

Pomaga ona w nadciśnieniu tętniczym, chorobach wątroby, stanach zapalnych nerek, pęcherza moczowego, rozstrojach żołądka i jelit, stanach zapalnych jamy ustnej, gardła, przyzębia, robaczycy, migrenowych bólach głowy. Pobudza też apetyt i działa na uspokojenie. 

Dawkowanie: dwie łyżki stołowe dwa razy dziennie po posiłku.

Jeżeli stosowana jest do płukania jamy ustnej: piętnaście kropli na pół szklanki przegotowanej ciepłej wody.

Składniki: 5 dag kwiatu dziurawca | 5 g bylicy pospolitej | dwie sparzone mandarynki |  1 l białego wina |  50 g koniaku

Przygotowanie: Kwiat dziurawca, bylicę pospolitą oraz dwie sparzone mandarynki zalać 1 l białego wina i dodać 50 g koniaku. Zamknąć i odstawić na dwa tygodnie.

czwartek, 01 marca 2012, zdrowieuroda



TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu: