Arkadiusz Czapla
Kontakt:
e-mail : Napisz do mnie
GG : 4974783


SEO Stats powered by MyPagerank.Net
Blog > Komentarze do wpisu

Zioła na wzmocnienie

Jak wzmocnić organizm?



Niewielu ludzi ciszy się siłą oraz zdrowiem. Większość z nas uskarża się na osłabienie, czy to z przepracowania, czy po chorobie, czy też wskutek trudnych warunków życia i pracy.

Dlatego warto stosować zioła, bo w nich oraz w witaminach, które one mogą nam dostarczyć, zawarty jest cały arsenał środków wzmacniających.

Ale trzeba wiedzieć, co i kiedy zastosować.


Zioła, które wzmacniają organizm

Dzieciom można podawać siemię lniane, które mieli się z cukrem w proporcji: 3 łyżki siemienia + l łyżka cukru, dwa razy dziennie łyżeczkę. Wzmacniające działanie siemienia jest tylko nieco słabsze od tranu, a dziecko na pewno będzie je bardziej wolało. 

W przypadku starszego dziecka, trzeba pamiętać, ze pośrednie działanie wzmacniające maja wszystkie przyprawy trawienne. A więc, np.: kminek, majeranek, anyż, czarnuszka, pieprz prawdziwy oraz ziołowy, kolendra, papryka, gorczyca,estragon. Wszystkich jest 54.

Mają one ogromne znaczenie dla organizmu ludzkiego, a zwłaszcza w okresie rekonwalescencji, w osłabieniu pochorobowym, bo nie są to tylko przyprawy smakowe, ale również trawienne, które ułatwiają nam przyswoić wiele składników pokarmowych, które bez tych przypraw przeszłyby przez nasz przewód pokarmowy nie strawione. A to miałoby mniejszy dla naszego organizmu pożytek. 

Trzeba też wspomnieć o tych środkach ziołowych, które bezpośrednio i wzmacniająco działają na ludzki organizm. Takim czołowym środkiem, który reguluje przemianę materii, a zarazem działa wzmacniająco i odżywczo jest mielone nasienie kozieradki, które poprawia apetyt, zwiększ ilość czerwonych krwinek (bardzo ważne przy anemii), poprawia działanie soków trawiennych oraz jest dobrym dostawcą wielu witamin.

Warto go stosować przy takich objawach jak:
  • pękanie warg, wrzodzianki, pleśniawki, łuszczyca, pęcherzyca czy krwawnice (hemoroidy).
Inne "zioła do jedzenia" (jada się je w niewielkich ilościach):
  • pokrzywa (sproszkowana) - jest to doskonały środek odżywczy. Pobudza ona pracę wątroby, trzustki, żołądka, zwiększa (podobnie jak kozieradka) ilość krwinek czerwonych. Poza tym likwiduje taki stan zagłodzenia witaminowego, który objawia się cuchnącym potem. Jadać dwa razy dziennie łyżeczkę. 
Wzmacniająco działa też: ziele rzepiku, krwawnika, bylicy pospolitej, bukowicy, świetlika, bluszczyka, macierzanki, werbeny, tymianku, przetacznika, bratka polnego, kwiat stokrotki, owoc dzikiej róży, korzeń podróżnika, kuklika, liść czarnej porzeczki, maliny, szyszki chmielu.

Warto spożywać je sproszkowane raz na dzień mniej niż pół łyżeczki. 

Pamiętaj ! Przy takiej ziołowej kuracji wzmacniającej w rachubę nie wchodzą żadne ujemne skutki uboczne. Można zażywać je przez długie lata. Przedawkowanie jedynie kozieradki może się objawić "kozim" zapachem potu, a  wtedy wystarczy zmniejszyć dzienna dawkę.


poniedziałek, 12 marca 2012, zdrowieuroda




TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu: