Arkadiusz Czapla
Kontakt:
e-mail : Napisz do mnie
GG : 4974783


SEO Stats powered by MyPagerank.Net
Blog > Komentarze do wpisu

Produkty obniżające cholesterol



Co obniża poziom cholesterolu?



Tłuste i słone jedzenie (na co dzień często gości na stołach) jest niebezpieczne dla organizmu. Warto zatem postarać się o zmiany w codziennym menu, tak by pożywienie zaczęło służyć naszemu zdrowiu.

Dowiedz się zatem, jak podmienić składniki oraz jakie dodatki wprowadzić do codziennej diety.



Olej rzepakowy

Można go stosować zamiast oleju słonecznikowego, a nawet oliwy z oliwek.

Zaleca się go dlatego, ze zawiera dużo drogocennych kwasów omega, a do tego w najlepszej możliwej proporcji (omega-6 do omega-3 jak 2:1). Żaden inny olej (nawet oliwa z oliwek) nie ma takiego składu.

Olej rzepakowy to także bogactwo prowitaminy A oraz witaminy E, które także obniżają poziom złego cholesterolu LDL w organizmie.

Wystarczą 2 łyżeczki oleju dziennie, a zostanie całkowicie pokryte zapotrzebowanie organizmu na kwasy omega.

Pamiętaj! Najlepiej spożyć go na surowo (jako dodatek do sałatek).

Olej rzepakowy zachowa swoje dobre właściwości, gdy będzie przechowywany:
  • w chłodnym miejscu (najlepiej w lodówce na dolnej półce);
  • bez dostępu światła (nie powinien on stać długo na kuchennym blacie ani być trzymany w przeszklonej szafce;
  • w zakręconej butelce (zmniejszy to dostęp tlenu i utlenianie korzystnych dla zdrowia składników).

Jednej i tej samej porcji oleju używa się do smażenia tylko raz.

Ryby morskie

Warto zastąpić nimi wszelkiego rodzaju pieczone mięsiwo. Zaleca się jedzenie łososia, tuńczyka, śledzia oraz morszczuka, które piecze się na ruszcie lub w foli, albo w pod postacią gotowanych pulpetów.

Jest to doskonałe źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych. Ryby morskie (podobnie jak olej rzepakowy) przyczyniają się do poprawy stężenia lipidów we krwi (obniżają zły LDL, podwyższają dobry HDL).

W ich skład wchodzi kwas DHA, który poza korzystnym oddziaływaniem na układ krążenia i serce stymuluje pracę mózgu, a także narządu wzroku.

Ryby trzeba jadać regularnie, najlepiej minimum 2 razy w tygodniu (co 2-3 dni). Zalecana porcja to przynajmniej 200g (tygodniowo nie mniej, niż 450g).

Żurawina

Owoce żurawiny można spożywać do woli. Konfitura, dżem, sos, kisiel, sok -  to przetwory bardzo pożądane w codziennym menu. Żurawina jest dostarczyciele, przeciwutleniaczy, a dzięki temu może obniżyć się poziom szkodliwego cholesterolu LDL, a tętnice są dobrze chronione przed procesami zapalnymi.

Podobne działanie na układ krwionośny ma owoc borówki. 

Wystarczy spożywać dziennie pół szklanki konfitury z żurawiny lub kubek soku, a dostarczy się organizmowi potrzebną dawkę przeciwutleniaczy.

Jogurt naturalny

Warto nim zamienić tradycyjny majonez. Doskonale uzupełni sałatkę jarzynową, przyozdobi połówki jajek, a nawet można posmarować nim plasterki wędliny.

Pamiętaj! Smak jogurtu poprawią świeże zioła, posiekany czosnek lub cebula.

Jest to naturalne źródło kwasu linolowego CLA i wapnia. Obas składniki powodują, że spada poziom złego cholesterolu i trójglicerydów.

Zdrowa margaryna

Masło warto zastąpić margaryną nisko tłuszczową, która wzbogacona jest sterolami i stanolami roślinnymi (Danacol, Benecol).

Są to produkty, które redukują poziom lipoprotein o niskiej gęstości.

Przepis na zdrowe masełko: z ugotowanego grochu (lub soi) robisz pastę lub rozgniatasz dojrzałe awokado. Do masy dodajesz ulubione przyprawy lub zioła (nie sól!). Dobre do smarowania pieczywa. 

Warto też spożywać czosnek, cebulę, szczypiorek i por. Wyjdzie to tylko na zdrowie. Obniżają one nie tylko cholesterol, ale także ciśnienie krwi (szczególnie czosnek ma takie właściwości) - nawet o kilka jednostek.

Zmniejszy się także lepkość krwi, a tętnicę będą dobrze chronione przed wolnymi rodnikami. 

Pamiętaj! Dodatkowa korzyść to wzrost odporności na infekcje, które mogą obciążać serce. 

Napoje i napary

Czerwone wino: lampka podana do obiadu zapewni organizmowi ochronę antymiażdżycową. Nie można jedna wypijać więcej niż 125 ml dziennie.

Herbata czarna (słaba) zawiera tzw. teaflawiny, które zmieniają ułożenie pewnych struktur w jelicie i przez to hamują pobieranie złego cholesterolu z tłustych dań.

Napar z owoców głogu: jeden z cenniejszych naturalnych leków przeciwmiażdżycowych (łyżeczkę suszonych owoców zalewa się pół szklanki letniej wody i ogrzewa 30 minut - bez wrzenia. Odcedzić i wypić.

Pamiętaj! Każdego dnia powinno się jeść co najmniej 2 sztuki owoców i 3 sztuki warzyw, bo zapewnia to organizmowi błonnik, a on zapobiega wchłanianiu tłuszczu i cholesterolu z pokarmu.



piątek, 20 kwietnia 2012, zdrowieuroda



TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu: