Menu

Zdrowie i Uroda

Zdrowie i uroda.... artykuły, porady, ciekawostki...

Jak szybko i zdrowo schudnąć?

zdrowieuroda


Rodzaje i właściwości błonnika



Jeżeli włókno roślinne będzie spożywane na poziomie 30-40 g na dobę, to zwiększy się uczucie sytości, będzie sprzyjało redukcji masy ciała, a także poprawi się profil lipidów we krwi.
Niestety, chociaż błonnik ma tak wiele zalet, to nadal jest składnikiem deficytowym w diecie przeciętnego Polaka. Dlatego też tak wiele osób uskarża się na wynikającego z tego dolegliwości.

Pamiętaj! Wynika to przede wszystkim z nieprawidłowego doboru produktów spożywczych (np. przewaga przewaga jasnego pieczywa i ziemniaków w stosunku do produktów pełnoziarnistych).


Z czego składa się błonnik?


Jest to z chemicznego punktu widzenia nieulegające trawieniu ani wchłanianiu w przewodzie pokarmowym człowieka polisacharydy pochodzenia roślinnego.

Można wyróżnić dwie frakcje błonnika: nierozpuszczalną i rozpuszczalną.

Do tej pierwszej kategorii zalicza się m.in.:
  • celuloza (homopolisacharyd, który jest zbudowany z reszt glukozowych), lignina (polimer podjednostek fenylopropanowych, tworzący się w procesie drewnienia ściany komórkowej roślin) oraz część hemiceluloz (heteropolisacharydy, złożone m.in. z kwasów uronowych.

Do frakcji rozpuszczalnej błonnika zalicza się:

  • pektyny (polimery kwasu D-galakturonowego, częściowo zestryfikowane metanolem), śluzy roślinne (mieszaniny różnych polisacharydów tworzących z wodą roztwory koloidalne), hemicelulozy obojętne (heteropolisacharydy złożone z reszt pentoz – arabinoza, ksyloza – a niekiedy także heksoz), gumy roślinne (polisacharydy o budowie heteroglikanów) i alginiany (polimery kwasu D-mannuronowego i L-guluronowego).

Znaczenie błonnika w diecie człowieka

Odpowiednia ilość błonnika w naszej diecie ma kolosalne znaczenie nie tylko dla prawidłowego funkcjonowania przewodu pokarmowego, ale także odgrywa on znacząca rolę w prewencji otyłości, cukrzycy, chorób układu krążenia,a  także raka jelita grubego.

Pamiętaj! Wdrożenie diety bogatej w błonnik bardzo szybko powoduje normalizacje pracy jelit oraz  rytmu wypróżnień.

Błonnik działa w ten sposób, że wiąże duże ilości wody i w ten sposób pęczniejące włókna roślinne napierają na ściany jelit i rozciągają je, a to pobudza ich perystaltykę.

Pamiętaj! Zapobieganie zaparciom nawykowym, a także nadmiernemu odwodnieniu mas kałowych minimalizuje jednocześnie pojawienie się żylaków odbytu.

Przez znaczne zwiększenie się objętości treści pokarmowej w żołądku w połączeniu z niską wartością energetyczną, a także konieczność dłuższego przeżuwania bogatego w błonnik pożywienia zwiększa się uczucie sytości, a efektem tego jest łatwiejsze osiągnięcie redukcji masy ciała.

Pamiętaj! W profilaktyce oraz leczeni otyłości duże znaczenie mają rozpuszczalne frakcja błonnika, bo powstające z nich w jelitach żele utrudniają wchłanianie glukozy, obniżają jej stężenie po posiłkowe, a także zmniejszają wydzielanie insuliny (zmniejsza to apetyt).

Rozpuszczalne frakcje błonnika wiążą także toksyny i kancerogeny i dzięki temu zmniejsza się ryzyko zachorowania na raka jelita grubego.

Oprócz glukozy i substancji kancerogennych przez błonnik wiązane są także kwasy żółciowe, trójglicerydy oraz cholesterol.

Pamietaj! Zapewnienie organizmowi stałej oraz odpowiedniej podaży włókna roślinnego jest niezbędne do utrzymania prawidłowego profilu lipidowego,a  co za tym idzie minimalizowania ryzyka wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych.


Gdzie znajdziesz błonnik?


Osoby dorosłe powinny spożywać 25-30 g błonnika na dobę, a podstawową forma jego dostarczania powinna być dieta.

Jednak jadłospis większości z nas jest ubogi we włókno pokarmowe i zwykle nie przekracza 20 g dziennie. Wiąże się to przede wszystkim z dużą popularnością pieczywa jasnego, a także ziemniaków.

Tymczasem takie produkty jak:
  • pieczywo razowe i żytnie, graham, chleb z siemieniem lnianym, otręby, płatki zbożowe, kasze, ryż niełuskany, makarony z mąki razowej, sałaty, jarzyny i owoce - są jedzone bardzo rzadko.

a są one bardzo bogate w błonnik

Pamiętaj! Jeżeli jesteś osobą, która ma problemy ze skomponowaniem i wdrożeniem właściwej diety, to z pomocą mogą Ci przyjść liczne jej suplementy, które zawierają błonnikowe surowce roślinne.


Surowce błonnikowe w suplementach diety

Suplementy diety, które zawierają surowce błonnikowe zaleca się szczególnie osobom, które mają nadwagę, są otyłe, cierpią na cukrzycę oraz maja skłonności do zaparć.

Zwykle są to preparaty w formie proszków, tabletek, kapsułek i pastylek do ssania, rzadziej syropów.


Działania uboczne błonnika

Błonnik oprócz licznych korzyści niekiedy może powodować też niepożądane działania uboczne.

Najczęściej są to:

  • wzdęcia z oddawaniem gazów, wzrost ilości oddawanego kału i biegunki. 

W wyjątkowych okolicznościach może dojść nawet do utworzenia się w żołądku fitobezoaru, czyli zbitego guza złożonego z resztek roślinnych.

Pamiętaj! Aby zminimalizować to ryzyko wzbogacenie diety w błonnik powinno iść w parze ze wzrostem ilości przyjmowanych płynów. Jeżeli przyjmuje się błonnikowe suplementy diety to trzeba koniecznie każda porcję popijać dużą ilością wody.

Ponadto pęczniejące włókno roślinne może także wiązać w przewodzie pokarmowym – poza glukozą, cholesterolem i trójglicerydami – witaminy, sole mineralne oraz leki, a to może zmniejszyć  ich biodostępność oraz osłabić skuteczność działania.



Podobne wpisy:


Na co pokrzywa?

Zioła na tarczycę
Higiena intymna kobiet
Skuteczne ćwiczenia na płaski brzuch

© Zdrowie i Uroda
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci