Arkadiusz Czapla
Kontakt:
e-mail : Napisz do mnie
GG : 4974783


SEO Stats powered by MyPagerank.Net
Blog > Komentarze do wpisu

Uczucie pełności w brzuchu



Co pomoże na uczucie pełności w brzuchu?



Niestrawność po zjedzeniu obfitego posiłku objawia się skurczami jelit (tzw. burczenie w brzuchu), uczuciem pełności nadbrzuszu, zgagą.

Trzeba wtedy:

poluzować ubranie w pasie;

masować brzuch zgodnie z ruchem wskazówek zegara;

zrobić sobie ciepły okład;

wypić filiżankę czarnej, gorzkiej herbaty lub napój z kilku plasterków imbiru, które zalewa się wrząca woda, bo pobudzi to wydzielanie śliny, soków trawiennych i żółci;

dolegliwości pomoże złagodzić także wypicie niewielkiej ilości czerwonego wina;

żuć natkę pietruszki, która zmniejsza napięcie jelit;

zjeść sałatkę z czarną rzodkwią, która korzystnie wpływa na prace wątroby i zwiększa produkcję żółci.



Pamiętaj! Jeżeli pojawią się nudności, ból brzucha, słabnięcie, poty, zawroty głowy, to koniecznie trzeba złościć się do lekarza, bo może to być zatrucie.

Jak poradzić sobie przy biegunce?

Jak wystąpi biegunka, to aby zapobiec odpowiedni należy pić napoje małymi łykami, ale jak najczęściej:
  • niegazowaną wodę mineralną, przegotowaną wodę, słabą, gorzką herbatę.

Przygotuj płyn nawadniający: w litrze wody rozpuszcza się łyżeczkę soli i 8 łyżeczek cukru. 

Należy go pić po małym łyku co kilka minut.

Można też użyć gotowego płynu (np. Gastrolit). 

Zastosuj węgiel leczniczy lub przygotuj sobie napar z suszonych owoców jagodowych, który można kupić w aptece. Pomoże to opanować biegunkę.

Pamietaj! Jeżeli zachoruje małe dziecko, to trzeba zasięgnąć porady lekarza, bo istniej ryzyko odwodnienia organizmu. Samemu tez należy złościć się do lekarza, jeśli biegunka mija.

Zioła na uczucie pełności w brzuchu

Przykre objawy nadmiernej fermentacji jelitowej można zwalczyć stosując zioła. Trzeba zastosować te, które maja działanie rozkurczowe i wiatropędne.

Odwar z kolendry: łyżeczkę suszonych owoców zalewa się szklanką wody o temperaturze pokojowej i miesza. Przykryć i ogrzewać przez ok. 30 minut, nie dopuszczając do wrzenia i następnie przecedzić. Pić 3 razy dziennie po pół szklanki odwaru. Świeże listki kolendry dodawać do potraw.

Napar z kminku: łyżkę zmiażdżonych ziarenek zalać szklanką wrzącej wody i przykryć. Po 15 minutach odcedzić. Pić ciepły napar 3 razy dziennie.

Smarowidło z kminku i miodu:
1 g sproszkowanego kminku (tyle mieści na czubku noża) zmieszać  z łyżeczką modu lub powideł i zjeść (np. na chlebie). Stosować 2-4 razy dziennie.

Jaka dieta?

Prawidłowa dieta to podstawa. Zaleca się spożywanie produktów, które nie będą nasilały objawów, a mogą przyczynić się do ich złagodzenia.

Dieta musi być dostosowana to typu schorzenia.

Dieta przy wzdęciu: jeśc produkty z dodatkiem bakterii probiotycznych, które wspomogą procesy trawienne. Zrezygnować ze wzdymających warzyw (kapusta, fasola, cebula), a także napojów gazowanych.

Dieta przy zaparciu: jeśc pokarmy, które zawierają dużo błonnika. Powinny to być przede wszystkim warzywa i owoce oraz produkty pełnoziarniste i otręby (w mniejszej ilości nie więcej, niż 2 łyżki dziennie). Unikać słodyczy, tłustych i mącznych dań.

Dieta przy biegunce:
zrezygnować z owoców z wyjątkiem jagód, bo mogą one działać przeciwbiegunkowo. Jeść potrawy łagodne w smaku, gotowane, dobrze rozdrobnione - kleik z ryżu, piure z marchewki. Dobre są sucharki.


piątek, 07 września 2012, zdrowieuroda




TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu: