Arkadiusz Czapla
Kontakt:
e-mail : Napisz do mnie
GG : 4974783


SEO Stats powered by MyPagerank.Net
Blog > Komentarze do wpisu

Domowe sposoby na obniżenie cholesterolu



Co obniża poziom cholesterolu?



Jeśli poziom twojego cholesterolu jest zbyt wysoki, to powinieneś zajrzeć do kuchni, bo tam możesz znaleźć aromatyczne i smaczne sposoby na wyregulowanie jego poziomu.

Żurawina na cholesterol



Żurawina to niskopienny zimozielony krzew, który rośnie na torfowiskach i w lasach. Jego dojrzałe owoce należy zrywać jesienią, gdy jagody nabierają koloru głębokiej czerwieni. Możne tez poczekać ze zbiorem do przymrozków, bo wtedy będzie smaczniejsza.


Owoce żurawiny są zbyt kwaśne, by jeść je surowe, ale po przegotowaniu są bardzo smaczne. Najczęściej robi się z nich sok, który pomaga w leczeniu stanów zapalnych pęcherza, zmniejsza ryzyko zawału serca oraz zapobiega próchnicy.

Chroni też przed wrzodami żołądka i poprawia przemianę materii.

Żurawina, dzięki sporej ilości kwasu benzoesowego (jest to naturalny konserwant) na długo zachowuje świeżość. W lodówce można ją przechowywać sześć tygodni,a  w zamrażalce nawet rok.

Warto przygotować z niej konfitury i dodawać do dań, np. do drobiu lub serów pleśniowych.

Substancje, które nadają owocom żurawiny piękny, czerwony kolor hamują rozwój komórek nowotworowych. Żurawina pomaga przeciwdziałać zwłaszcza nowotworom płuc, okrężnicy, a także białaczce. Zmniejsza też ryzyko Alzheimera, Parkinsona, zaćmy oraz reumatyzmu.

Jest także niezastąpionym naturalnym lekiem wspomagającym leczenie infekcji dróg moczowych i profilaktykę nawrotów tej choroby, a to dlatego, że owoce żurawiny i zrobiony z nich sok zawierają substancję, która utrudnia bakteriom przyleganie do ścianek pęcherza. Dzięki temu wypłukiwanie zarazków wraz z moczem staje się łatwiejsze.

Warto regularnie pić sok i napoje żurawinowe, bo wzmocni to organizm i uchroni przed infekcjami. Zapobiega też zagnieżdżaniu się bakterii w jamie ustnej oraz ich osadzaniu na zębach, dzięki czemu zmniejsza się ryzyko próchnicy i chorób dziąseł.

Powidła żurawinowe na obniżenie cholesterolu

Przygotowanie: Obierasz kilogram jabłek i kroisz je na małe kawałki lub ucierasz na tarce o dużych oczkach. Pół kilograma żurawiny myjesz i przekładasz do rondla, wsypujesz 30 dag cukru i zagotowujesz.

Do gorącej masy dodajesz całe żurawiny oraz jabłka i gotujesz na małym ogniu, aż powidła staną się szkliste.

Przełóż do twistów, pasteryzuj 20 minut w temperaturze 95 st. C.

Jedz po pól szklanki  dziennie.

Nalewka czosnkowa na obniżenie cholesterolu

Przygotowanie: 35 dag ząbków czosnku zalewasz niepełną szklanką spirytusu i odstawiasz na 10 dni. Codziennie wstrząsaj.

Gotową nalewkę stosuj 3 razy dziennie. Zaczynaj od 1 kropli dodanej do napoju. Przy każdym posiłku dodawaj kroplę więcej, aż dojdziesz do 25.

Nalewki czosnkowej nie powinno się używać częściej niż raz w roku.


sobota, 24 listopada 2012, zdrowieuroda




TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu: