Menu

Zdrowie i Uroda

Zdrowie i uroda.... artykuły, porady, ciekawostki...

Zupy odchudzające przepisy

zdrowieuroda


Odchudzające zupy na atak głodu



Zupy nie są drogie, a sycą. Wystarczy zjeść jedna porcję, by zaspokoić apetyt. Przygotowanie zajmie Ci chwilę.


Odchudzająca zupa z marchwi


Bogata w wapń, żelazo, miedź, cynk, magnez, potas i witaminy: B1, B2, PP, K, C i beta-karoten. Świetny wybór, zwłaszcza podczas kuracji oczyszczającej organizm.

Składniki: pól kilograma marchwi, 2 duże ziemniaki, 1 mała pietruszka, kawałek świeżego korzenia imbiru (ok. 2 cm), pieprz cayenne.

Przygotowanie: marchew, pietruszkę oraz ziemniaki umyć i oczyścić. Pokroić na kawałki, zalać wodą (1-1,5 l) i zagotować. Obrany imbir zetrzeć na tarce lub pokroić, dodać do warzyw i ugotować do miękkości. Przyprawić pieprzem. Zmiksować. Nie dosalać.

Odchudzająca zupa kapuściana


Usprawni przemianę materii i reguluję pracę jelit. Bogate źródło witaminy C, która przyspiesza spalanie tłuszczu.

Składniki: 1/3 główki kapusty (białej lub włoskiej), 2 cebule, 2 pomidory, 1 papryka, 1 marchew, 1 łodyga selera naciowego, 2-3 ząbki czosnku, duży pęczek świeżych ziół (pietruszka, koper, oregano, bazylia, estragon), pieprz, kminek.

Przygotowanie: warzywa oczyścić i umyć. Kapustę poszatkować. Sparzyć pomidory i obrać ze skórki, pokroić. Rozdrobnić pozostałe warzywa. Zalać wodą (ok. 1,5 l). Dodać posiekane zioła i gotować do miękkości. Doprawić pieprzem i kminkiem. Nie dosalać, by organizm nie zatrzymywał wody.

Odchudzająca zupa brokułowa


Źródło wapnia, potasu, żelaza, fosforu, chromu oraz witamin: A. C oraz B complex. Zawiera dużo błonnika, który wspomaga odchudzanie (przyspiesza trawienie) i daje uczucie sytości.

Składniki: 1 brokuł, 3 średnie marchewki, 2 pietruszki, 1 mały seler, pęczek świeżych ziół (np. natki pietruszki, lubczyku, bazylii), liść laurowy, ziele angielskie, pieprz.

Przygotowanie: marchew, pietruszkę i seler oczyścić, umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Zalać wodą ok. 1,5 l i dodać przyprawy. Gotować, aż warzywa zmiękną. Brokuł podzielić na różyczki, umyć, opłukać zioła i drobno posiekać. Dodać do warzyw. Gotować ok. 10 minut bez przykrycia. Zupę można zmiksować. Nie dosalać.


Czas na zmianę Twojego błędnego oprogramowania 😉

Kliknij i sprawdź»



Podobne wpisy:

Dieta gwiazd

Dieta ujemnych kalorii

Dieta słoiczkowa

Dieta zegarowa

© Zdrowie i Uroda
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci