Zdrowie i uroda.... artykuły, porady, ciekawostki...
Blog > Komentarze do wpisu

Zupy odchudzające przepisy



Odchudzające zupy na atak głodu



Zupy nie są drogie, a sycą. Wystarczy zjeść jedna porcję, by zaspokoić apetyt. Przygotowanie zajmie Ci chwilę.


Zupa z marchwi

Bogata w wapń, żelazo, miedź, cynk, magnez, potas i witaminy: B1, B2, PP, K, C i beta-karoten. Świetny wybór, zwłaszcza podczas kuracji oczyszczającej organizm.

Składniki: pól kilograma marchwi, 2 duże ziemniaki, 1 mała pietruszka, kawałek świeżego korzenia imbiru (ok. 2 cm), pieprz cayenne.

Przygotowanie: marchew, pietruszkę oraz ziemniaki umyć i oczyścić. Pokroić na kawałki, zalać wodą (1-1,5 l) i zagotować. Obrany imbir zetrzeć na tarce lub pokroić, dodać do warzyw i ugotować do miękkości. Przyprawić pieprzem. Zmiksować. Nie dosalać.

Zupa kapuściana

Usprawni przemianę materii i reguluję pracę jelit. Bogate źródło witaminy C, która przyspiesza spalanie tłuszczu.

Składniki: 1/3 główki kapusty (białej lub włoskiej), 2 cebule, 2 pomidory, 1 papryka, 1 marchew, 1 łodyga selera naciowego, 2-3 ząbki czosnku, duży pęczek świeżych ziół (pietruszka, koper, oregano, bazylia, estragon), pieprz, kminek.

Przygotowanie: warzywa oczyścić i umyć. Kapustę poszatkować. Sparzyć pomidory i obrać ze skórki, pokroić. Rozdrobnić pozostałe warzywa. Zalać wodą (ok. 1,5 l). Dodać posiekane zioła i gotować do miękkości. Doprawić pieprzem i kminkiem. Nie dosalać, by organizm nie zatrzymywał wody.

Zupa brokułowa

Źródło wapnia, potasu, żelaza, fosforu, chromu oraz witamin: A. C oraz B complex. Zawiera dużo błonnika, który wspomaga odchudzanie (przyspiesza trawienie) i daje uczucie sytości.

Składniki: 1 brokuł, 3 średnie marchewki, 2 pietruszki, 1 mały seler, pęczek świeżych ziół (np. natki pietruszki, lubczyku, bazylii), liść laurowy, ziele angielskie, pieprz.

Przygotowanie: marchew, pietruszkę i seler oczyścić, umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Zalać wodą ok. 1,5 l i dodać przyprawy. Gotować, aż warzywa zmiękną. Brokuł podzielić na różyczki, umyć, opłukać zioła i drobno posiekać. Dodać do warzyw. Gotować ok. 10 minut bez przykrycia. Zupę można zmiksować. Nie dosalać.



Podobne wpisy:

Dieta gwiazd

Dieta ujemnych kalorii

Dieta słoiczkowa

Dieta zegarowa

środa, 05 czerwca 2013, zdrowieuroda



TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Diety dobre dla nbsp wątroby z Ostropest plamisty - jak wyleczyć wątrobę?
Dwie diety dla wątroby Nasza wątroba działa jak filtr i unieszkodliwia toksyny. Często zamiast jej pomagać w tym zadaniu, dodatkowo ją obciążamy. Dlatego warto to zmienić i zyskać lepsze samopoczucie. Wątrobowa dieta beztłuszczowa Uwaga! Największy ... »
Wysłany 2013/06/18 15:22:06

Arkadiusz Czapla
Kontakt:
e-mail : Napisz do mnie
GG : 4974783


SEO Stats powered by MyPagerank.Net