Zdrowie i uroda.... artykuły, porady, ciekawostki...



Arkadiusz Czapla
Kontakt:
e-mail : Napisz do mnie
GG : 4974783


SEO Stats powered by MyPagerank.Net
Blog > Komentarze do wpisu

Dieta wątrobowa co jeść?



Dieta wątrobowa



Dieta osób z chorą wątrobą powinna być bogata w białko i węglowodany z ograniczeniem tłuszczu i błonnika. W diecie wątrobowej tłuszcze należy ograniczyć do ok. 40 g dziennie. Należy stosować tłuszcze o niskim punkcie topienia i wysokiej wartości biologicznej (np.olej sojowy, olej słonecznikowy, masło.


Podczas diety wątrobowej posiłki podaje się często (4-5 razy dziennie), ale w małych ilościach, a potrawy powinny być umiarkowanie ciepłe. Najlepiej gotować potrawy w wodzie i na parze, piec w foli, pergaminie, a także dusić bez tłuszczu.

Zwykle w diecie wątrobowej zwiększa się ilość chudego mleka i twarogu.

Uwaga! Z diety wątrobowej wyłącza się pokarmy ciężkostrawne, powodujące wzdęcia, pikantne, zawierające czosnek i cebulę. 


Przykładowe potrawy w diecie wątrobowej


Jajo w szklance

  • 1 jaja kurze całe
  • masło śmietankowe pól łyżeczki
  • szklanka


Sposób przygotowania:

 1.    Szklankę ocieplić w cieplej wodzie.

 2.    Włożyć masło aby się roztopiło, oblać ścianki szklanki masłem wbić jajo, wstawić do wrzątku i ugotować.


Zupa jarzynowa z makaronem


  • 5 ziemniaków
  • 3 marchewki
  • 1/3 pietruszki
  • 1 kostka bulionowa
  • 3 łyżki makaronu np. świderki


Sposób przygotowania:

 1.    Warzywa umyć, obrać, pokroić w kostkę.

 2.    Potem wrzucić do wody z dodatkiem kostki bulionowej.

 3.    Gotować do miękkości.

W połowie gotowania dodać makaron np. świderki.

 4.    Na końcu przyprawić do smaku.
    

Zupa jarzynowa z ryżem


  • 3 łyżki ryżu
  • 2 litry wody
  • 1 kostka bulionowa
  • 3 ziemniaki
  • 1 marchew
  • 1/2 pietruszki
  • 1 kawałek selera


Sposób przygotowania:
 
 1. Zagotować wodę z kostką bulionową dodać jarzyny pokrojone w kostkę i ryż.

 2.  Na końcu przyprawić do smaku.


Ryż z jabłkami


  • 1 torebka ryżu, 2 jabłka, cynamon, cukier, goździki.


Sposób przygotowania:

 1. Ryż gotujemy w/g przepisu na opakowaniu.

 2. Jabłka obieramy ze skorki i wydrążamy gniazda nasienne.
Kroimy na małe kawałki.

 3. Jabłka wkładamy do rondla, dolewamy wody na pól centymetra, dodajemy goździki i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu.

 4. Gdy powstanie masa dodajemy do smaku cukier.

 5. Ryż wykładamy na talerze, na ryz wykładamy jabłka, posypujemy cynamonem i cukrem.


Ryż z warzywami w sosie jasnym


  • 1 opakowanie ryżu z warzywami 250 g
  • 200 g mięsa drobiowego najlepiej płatów
  • 2 łyżki mąki
  • 2 szkl. wody
  • 2 kostki bulionowe
  • 1 szczypta soli


Sposób przygotowania:

 1. Do wrzącej wody z dodatkiem kostki bulionowej wrzucić dwa woreczki ryżu z warzywami. Gotować ok.20 minut.

 2. Do rondelka wlać 2 szkl. wody wrzucić kostkę bulionową, płat z kurczaka lekko zbić, pokroić na mniejsze porcje.

 3. Następnie wrzucić na gotujący się bulion.

 4. Gotować do miękkości przy końcu dodać mąkę wymieszać, przyprawić solą. Pogotować do zgęstnienia.
    

Ryż z warzywami w sosie mięsnym


  • 1 opakowanie ryżu z warzywami
  • 10 dag mięska gulaszowego indyczego
  • 1 szkl. mleka 2%
  • 1/2 szkl.wody
  • 1 łyżka mąki
  • 1 kostka bulionowa
  • 1 szczypta soli


Sposób przygotowania:

 1. Ryż ugotować w osolonej wodzie.

Do małej ilości wody włożyć mięso i gotować następnie dodać mleko wymieszane z mąką.

 2.Pogotować razem do miękkości.

 3.Wyłożyć ryż na talerz i polać gotowym sosem.


Sałatka z selera


  • 1/3 selera
  • 1/2 kostki bulionowej
  • 1 szczypta papryki słodkiej
  • 1 szczypta kminku
  • 1 szczypta siemienia lnianego


Sposób przygotowania:

 1. Seler obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Zagotować wodę z kostką bulionową (jarzynową).

 2. Do wywaru wrzucić seler. Gotować do miękkości. Na końcu przyprawić papryką, kminkiem i siemieniem lnianym.

 3. Powstała sałatkę z sosem podawać np. Ze sztuka mięsa i ziemniaczkami.


Sztuka mięsa z ziemniaczkami i buraczkami


  • 1 kg ziemniaków
  • 30 dag buraków
  • 30 dag mięsa gulaszowego z indyka
  • 1 szczypta soli
  • 1/2 kostki bulionowej

Sposób przygotowania:

 1. Ziemniaki obrać i gotować w osolonej wodzie. Buraczki obrać i gotować.

 2. Mięso indycze pokroić, lekko zbić, gotować w wodzie z dodatkiem kostki bulionowej.

 3. Gdy wszystko się ugotuje rozłożyć na talerzu. Buraczki zetrzeć na tarce o dużych oczkach.


Naturalne remedium, które oczyszcza i regeneruje przepracowaną wątrobę – bez skutków ubocznych»



Podobne wpisy:

Dieta 1000 kcal efekty
Dieta sokowa efekty

Ocet jabłkowy dieta

Dieta kopenhaska menu

piątek, 03 stycznia 2014, zdrowieuroda




TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu: