Schudnąć po 40
Jak schudnąć po 40?
Nawet jeśli wcześniej nie miałeś problemów z utrzymaniem prawidłowej wagi, to po czterdziestce warto jej pilnować. Wystarczy dziennie ok. 2100 kcal (przy pracy siedzącej) oraz do 2900 kcal (jeśli pracujesz fizycznie).
Zasady i produkty w diecie po 40
Z diety całkowicie wyklucz cukry proste, wszelkie słodycze i dosładzane napoje. Zredukuj ilość niektórych produktów (słodkie owoce do 15 dag dziennie, pieczywo pełnoziarniste do 3 kromek, tłuszcz do 2 łyżek).
Jadaj: ryby morskie, bo są bogatym źródłem kwasów omega-3 (profilaktyka w miażdżycy), szpinak, buraki, marchew (są zasobne w żelazo dla zdrowia serca i wit. A dla skóry i oczu).
Uwaga! Pij czerwoną herbatę, która wspomaga trawienie i spalanie nadmiaru tkanki tłuszczowej (nazywana jest "zabójca" tłuszczu). Pij filiżankę herbaty (bez cukru) pół godziny po każdym posiłku - wtedy działa najskuteczniej.
Twoja walka ze stresem
Praca w stresie podnosi poziom kortyzolu, który przyspiesza akcję serca, zwiększa podnosi cukru we krwi, podnosi ciśnienie. Sięgaj po tłuste ryby, bo zdrowy tłuszcz zmniejsza też uczucie niepokoju, pij zieloną herbatę - zawiera L-teaninę i podnosi poziom serotoniny (hormon szczęścia).
Uwaga! Nie nadużywaj kawy, bo w większych ilościach potęguje stres. w trudnych chwilach sięgnij po napar z melisy, która również uspokoi myśli.
Niezbędny jest magnez, który równoważy system nerwowy. Źródłem magnezu są: kakao, gorzka czekolada, orzechy, fasola, płatki owsiane i kiełki.
To jest dobre!
Ryba (15-20 dag) z rusztu z dodatkiem warzyw i ziół. Po upieczeniu skrop ją cytryną lub zjedz z cząstkami grejpfruta (wzbogaci danie w witaminę C i doda smaku).
Uwaga! Jadaj często (5-6 razy dziennie), małe, lecz wartościowe posiłki. Zastępuj produkty kaloryczne lekkimi i bogatymi w witaminy oraz minerały, pij dużo płynów.
Orzechy w diecie
Dieta oczyszczająca z toksyn
Zdrowe posiłki
Dieta odtruwająca