Zdrowie i uroda





Arkadiusz Czapla
Kontakt:
e-mail : Napisz do mnie



piątek, 27 marca 2009

Zalecenia dietetyczne przy przewlekłych chorobach wątroby



¨ posiłki powinny zawierać wszystkie składniki pokarmowe konieczne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, odnowy komórek wątroby, ale jednocześnie nieobarczające chorego narządu, należy także wyeliminować potrawy ciężko strawne,

¨ ze względu na częste uczucie pełności w żołądku i wzdęcia, spożywaj 5–6 małych posiłków dziennie,

¨ produkty i potrawy muszą być świeże,

¨ niewskazane jest spożywanie świeżego pieczywa, jedzenia odgrzewanego, niedogotowanego, przesolonego, kwaśnego i pikantnego,

Zalecenia dietetyczne przy wirusowych zapaleniach wątroby



Osoby chore na wątrobę niezależnie od rodzaju wirusa (A, B czy C), powinny bezwzględnie stosować dietę lekko strawną. Specyficzny reżim dietetyczny zaleca się w ostrym zapaleniu wątroby, zwłaszcza przy dużym zażółceniu oczu i skóry. Dlatego, że przy żółtaczce pacjenci są hospitalizowani, dietę ustalają lekarz prowadzący i dietetyk.

Zazwyczaj podaje się 4–5 niewielkich posiłków, złożonych z potraw gotowanych albo duszonych. Całkowicie należy usunąć z jadłospisu mięso tłuste, boczek, margaryny, sery żółte, smalec, słoninę, ciasta i wszelkie dania smażone. Eliminuje się także wzdymające warzywa, a pozostałe zaleca się gotować i rozdrobnić lub podawać w postaci puree. Pieczywo dozwolone jest tylko czerstwe, jasne. Owoce należy gotować i przecierać. Jeżeli choremu nie szkodzą surowe, wówczas podaje się je w niewielkich porcjach.