Zdrowie i uroda





Arkadiusz Czapla
Kontakt:
e-mail : Napisz do mnie



piątek, 27 marca 2009

Zalecenia dietetyczne przy wirusowych zapaleniach wątroby



Osoby chore na wątrobę niezależnie od rodzaju wirusa (A, B czy C), powinny bezwzględnie stosować dietę lekko strawną. Specyficzny reżim dietetyczny zaleca się w ostrym zapaleniu wątroby, zwłaszcza przy dużym zażółceniu oczu i skóry. Dlatego, że przy żółtaczce pacjenci są hospitalizowani, dietę ustalają lekarz prowadzący i dietetyk.

Zazwyczaj podaje się 4–5 niewielkich posiłków, złożonych z potraw gotowanych albo duszonych. Całkowicie należy usunąć z jadłospisu mięso tłuste, boczek, margaryny, sery żółte, smalec, słoninę, ciasta i wszelkie dania smażone. Eliminuje się także wzdymające warzywa, a pozostałe zaleca się gotować i rozdrobnić lub podawać w postaci puree. Pieczywo dozwolone jest tylko czerstwe, jasne. Owoce należy gotować i przecierać. Jeżeli choremu nie szkodzą surowe, wówczas podaje się je w niewielkich porcjach.
czwartek, 26 marca 2009

Życie i funkcjonowanie z chorobą wątroby



Białka, tłuszcze, węglowodany, składniki mineralne i witaminy znajdują się w wątrobie w różnych stanach przemian biochemicznych. Dlatego dla leczenia i funkcjonowania z chorą, niewydolną wątrobą bardzo ważna jest odpowiednia dieta. Przeanalizujmy, jak dbać o chorą wątrobę, a co najważniejsze, jak dobrze funkcjonować z chorą wątrobą.

Lekarze osobom cierpiącym na schorzenia wątroby doradzają wykluczenie używek, takich jak: alkohol, nikotyna, kawa prawdziwa i grzyby. Bardzo ważne jest właściwie przyrządzanie i spożywanie posiłków. Jeść należy bez pośpiechu, dobrze żuć kęsy, spożywać owoce i warzywa. Równie ważne jest dbanie o zróżnicowaną, urozmaiconą dietę. Wiąże się to z nierozerwalnie z naszym stylem życia.