Zdrowie i uroda



Lignan Primvitalny


Błonnik Primvitalny


Arkadiusz Czapla
Kontakt:
e-mail : Napisz do mnie



Kategorie: Wszystkie | Uroda | Zdrowe odżywianie | Zdrowie | Zdrowie psychiczne | Ziołolecznictwo
RSS

Zdrowe odżywianie

czwartek, 05 października 2017

Co jeść przy zapaleniu wątroby typu B i C



Należy unikać potraw ciężkostrawnych, a przy tym dbać o urozmaicenie posiłków. Wyklucz z jadłospisu dnia smażone, tłuste, wędzone, kapustę, cebulę, paprykę, rzodkiewki i fasolę.

Używaj minimalnych ilości tłuszczu: masła, oleju rzepakowego, oleju sojowego czy oliwy z oliwek. Jedz jajka na miękko (na twardo są trudniejsze do strawienia).

Wybieraj białe pieczywo, gotowane na parze warzywa (marchew, kalafior, buraki, dynię, fasolkę szparagową), awokado i zielną sałatę. Zaleca się chude gotowane mięso (kurczak, indyk) oraz nietłuste ryby.
piątek, 15 września 2017

Dieta błonnikowa przyspieszająca spalanie tłuszczu



Błonnik długo uważany był za niepotrzebny, ale dziś wiemy, że bez niego prawidłowa praca układu pokarmowego nie byłaby możliwa. Ma znaczenie na każdym etapie trawienia: pobudza wydzielanie śliny, wiąże i neutralizuje nadmiar kwasów żołądkowych, zwiększa perystaltykę jelit, przyspiesza wypróżnianie.

Błonnik jest także niezbędny do transportu substancji odżywczych we krwi, ponieważ: zwiększa wydalanie nadmiaru tłuszczu z organizmu, przyczynia się do zmniejszenia poziomu cholesterolu we krwi, przeciwdziała szybkiemu wzrostowi poziomu glukozy we krwi.
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 150